Uppmaningen: Fixa till lekplatsen i Tuna

Lekplatsen i Tuna är nedgången. Redan 2014 inkom ortsbon Emmelie Karlsson för första gången med synpunkter och samma svar ges varje år.

Lekplatsen i Tuna är snart igenväxt av ogräs och gungorna tre får efter nya bestämmelser numera bara vara två. Men lekplatsen rustas inte upp av kommunen.

Lekplatsen i Tuna är snart igenväxt av ogräs och gungorna tre får efter nya bestämmelser numera bara vara två. Men lekplatsen rustas inte upp av kommunen.

Foto: Privat

Tuna2021-03-16 06:00

Vi har tidigare rapporterat om slitna lekplatser i kommunen och nu har flera föräldrar inkommit med klagomål angående en lekplats i närheten av äldreboendet i Tuna. Det gäller bland annat ett förfallet lekhus samt en bristfällig gungställning.

– Jag har hört av mig till kommunen varje vår sedan 2014, säger Emmelie Karlsson som är en av föräldrarna.

– Varje år får jag samma standardsvar "Vi ska se över alla parker", men det känns inte prioriterat. Dessutom blir man lite orolig när de svarar att gungställningen inte längre får ha tre gungor på grund av nya bestämmelser. Borde inte hela ställningen bytas ut då?

Även ogräs växer i hela lekplatsen och ett ansvarstagande från kommunens sida efterfrågas.

– Tidigare har IFK Tuna rensat och hållit efter ogräset men inte längre, jag tror det var på kommunens initiativ som det arbetet avslutades. Lekplatsen är väldigt populär och det är tråkigt att man glömmer bort oss som bor utanför Vimmerby, säger Karlsson.

Vad vill ni se händer?

– Vi har inga stora krav, vi vill bara att de tar tag i lekplatsen och fixar till så det blir fräscht och fint och att de sedan håller efter. Hela saker, lite färg och sand skulle vara bra, särskilt i dessa tider när utemiljön blir extra viktig, säger Karlsson.

Den 8 mars var driften ute och gjorde åtgärder på det som var trasigt enligt Jonas Johansson trafikingenjör på kommunen. 

– Nu har de säkrat upp en balkong på huset vilket känns bra, bekräftar Karlsson.

Ola Gustafsson är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Har kommunen någon plan för dessa lekplatser?

"Samhällsbyggnadsutskottet har gett ett uppdrag att ta fram en lek- och badplatsstrategi. Det arbetet pågår och avstämningar har hållits med utskottet. Avsikten är att det vidare arbetet kommer att förankras i de lokala utvecklingsgrupperna runt om i kommunen för att få med ett invånarperspektiv i planen", meddelar Gustafsson via mejl.

När kan föräldrar förvänta sig en upprustning?

"Brister som upptäcks åtgärdas så snart det är möjligt. Upprustning av lekplatser i större omfattning kommer att följa av lek- och badplatsstrategin och det finns medel avsatta för lekplatser både i budgeten för 2021 och i planen för de följande åren", menar Gustafsson. 

Har kommunen någon särskild strategi för lekplatser och utomhusmiljöer under pandemin när alla inomhusaktiviteter är stängda?

"Nej", avslutar Gustafsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!