Udda affärsidén värnar om miljön

När Frida Stierna gick på barnledighet från jobbet som HR-specialist startade hon recyclingföretag där kasserade hotellakan får nytt liv. Nu kommer hon hem till Tuna för att hålla föredrag om sin affärsidé på Knastorp Kafé.

Återbruk som affärsidé.

Återbruk som affärsidé.

Foto: Privat

Tuna2018-12-01 13:00

Frida Stierna, född och uppvuxen i Tuna, bor numera i Oskarshamn. Intresset för färg, form, design, inredning – och miljöfrågor och arbetsmarknadsfrågor – får utlopp i hennes nystartade företag där hon återbrukar en del av de tonvis med kasserade hotellakan som annars skulle ha bränts.

– Jag läste jag en artikel om två mammor som startat företag där de återbrukade textilier och gjorde tygkassar. Och jag gick igång på det där, tog kontakt med Rikstvätt i Östersund, som bollade mig vidare till Lindbytvätten på Öland och vi inledde ett samarbete.

Frida Stierna startade sitt företag i våras, hon köper in textilier, sorterar materialet, återbrukar en del och själva sömnadsarbetet görs av ett företag i Kalmar som jobbar med integration och arbetsträning.

– Jag kan inte sy själv, inte ens trä en symaskin, och det här är ett företag som ligger mig varmt om hjärtat, jag kan bidra till att de får mer jobb som gynnar en målgrupp som annars har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

De uttjänta lakanen och handdukarna från hotellen blir bäddset, filtar och täcken för de allra minsta.

– Hotelltextilier tvättas så intensivt så de måste redan från början hålla hög kvalitet. Slitaget gör dem bara mjukare och det gör att det passar väldigt bra till barnprodukter. Men jag har redan, två månader efter att jag startade min nätförsäljning, fått efterfrågan på produkter för större barn och vuxna.

Nu gästar hon Knastorp för att berätta om sitt företag och visa produkterna.

– Ibland får jag frågor varför återanvända lakan kan ha ett så pass högt utgångspris. Men det kostar att omarbeta en produkt, för mig har det varit viktigt att hålla hela produktionskedjan till Sverige, transporterna som går längst bort är textilfärgningen i Borås, och att ingen går på annat än avtalsenliga löner.

Kicki Willysson, Knastorp Kafé, ser fram emot Frida Stiernas besök den 6 december:

– En ung tvåbarnsmamma mitt i livet som tänker tar ansvar och agerar, jag tycker att det verkligen är något att lyfta fram. Det inger också hopp i all klimatångest. Vi kan stå med armarna i kors och sucka att det är kört eller så kan vi göra vad vi kan efter bästa förmåga att tänka om och börja göra rätt.

Frida Stierna vill utveckla verksamheten men skyndar långsamt.

– Jag hoppas kunna utöka med fler produkter och gå på återförsäljning, men vill bygga upp det här med långsiktighet.

Slitna lakan får ny användning. Bäddset, täcken och filtar sys i Kalmar.
Slitna lakan får ny användning. Bäddset, täcken och filtar sys i Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om