Tuvorna rök när byarna drabbade samman i nyårskamp

Vad gör man hela dagen lång i väntan på nyårssupén, grevinnan och tolvslaget? Varför inte spela bandy på sjön – och håller inte isen går det lika bra i kornas beteshage. Årets nyårskamp i Fjälster blev en tuff drabbning så tuvorna rök och det gällde att se upp för komockorna.

Det blev en tuff drabbning som svängde fram och tillbaka. Precis som vid VM-finalen i fotboll gick det åt straffar innan årets segrare kunde utses.

Det blev en tuff drabbning som svängde fram och tillbaka. Precis som vid VM-finalen i fotboll gick det åt straffar innan årets segrare kunde utses.

Foto: Jimmy Karlsson

Tuna2022-12-31 15:00

Det var andra året i rad som byarna Fjälster och Hällerum möttes i ett laddat derby på nyårsafton.

– Man går bara och väntar hela dagen annars. Då är det kul att göra något och vi grillar lite korv och så där. Sen åker man hem och gör sig i ordning för kvällen, säger Roine Olofsson.

Han är från Fjälster och tillsammans med Bertil Göransson i Hällerum kläckte han idén om en trivselaktivitet på nyårsaftons förmiddag. 

Nu är det andra året i följd och de två första grundstenarna i en ny tradition är lagda.

– Tanken är att vi ska vara på isen på Försjön som ligger precis mellan byarna. Men vi bestämde i torsdags att det går inte i år heller. Isen är för dålig för det, säger Roine Olofsson.

undefined
Roine Olofsson från Fjälster och Bertil Göransson i Hällerum kläckte idén om nyårskampen, där byarna möts i en laddad bandymatch. I brist på is fick det bli i en kohage den här gången.

Själv agerade han enväldig domare medan Bertil Göransson var lagkapten för Hällerumlaget.

– De flesta som är med är från trakten eller har nån anknytning.

Precis som i alla derbyn blev det en stentuff och mycket publikvänlig drabbning. Hällerum inledde starkt mot ett nästan yrvaket Fjälster och ledde med 3–0 i halvtid. Sen vände det fort och en bit in i andra halvlek stod det plötsligt 3–3.

– Det här är bättre än VM-finalen, skrattade Åke Hammarskjöld från Tuna, inhyrd av Fjälsterlaget.

Precis som i VM-finalen för ett par veckor sen gick det åt straffar innan Hällerum stod om segrare.

Nästa år är det dags igen. Förhoppningsvis på is.

Publiken hejade och hade lika kul som spelarna på planen. Nästan i alla fall.
Publiken hejade och hade lika kul som spelarna på planen. Nästan i alla fall.
Karta: Fjälster
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!