Sökandet fortsätter i sjön Möckeln – nya fynd gjorda

Sökandet efter försvunna Agneta fortsätter. Nya insatser planeras i sjön Möckeln i Vimmerby kommun. "Alla tecknen vi har hittat tyder på att det är en ren olyckshändelse och att hon har ramlat i norra delen av sjön", berättar sambon Matz Eklund.

Sökinsatsen vid Möckeln fortsätter under sommaren efter flera tecken vid sjön. ""Det är en tom och konstig känsla. Det känns fortfarande overkligt att hon är borta men det är ändå sant", berättar sambon Matz Eklund.

Sökinsatsen vid Möckeln fortsätter under sommaren efter flera tecken vid sjön. ""Det är en tom och konstig känsla. Det känns fortfarande overkligt att hon är borta men det är ändå sant", berättar sambon Matz Eklund.

Foto: Johannes Widergren

Tuna2023-07-08 07:56

Det är drygt ett år sedan Agneta försvann i närheten av Hemsjön. Hennes familj har sedan dess kämpat för att hitta henne. Efter mycket resurser och många sökinsatser flyttades sökområdet till sjön Möckeln. Enligt sambon Matz Eklund finns det nu ett tydligt scenario. 

– Allt tyder på att hon är i sjön. Att hon ramlade i när hon tog en längre promenad innan hon skulle bada. Vilket känns oerhört sorgligt. Men då stämmer det med vittnesmål, fysiska tecken, hur hundarna markerat och hur strömmarna går, berättar han och förklarar vidare;

– Vi har vittne som sett en kropp. Sedan isen släppte har vi hittat hårband och skosula som kan vara hennes, det är mycket troligt men kan inte garanteras till 100 procent. Därför måste jag bara ut med så mycket resurser som möjligt för att fullfölja. Sjön är stor. Det går inte att ge upp bara för att man inte hittar något på första markeringen. Det känns som att vi är väldigt nära. 

För ett par veckor sedan söktes det med specialkameror i området där en dykare i november vittnade om att ha sett en kropp. Samma plats markerades även av en specialisthund. Men utan resultat.

– Det är väldigt svårt att hitta på en stening sjöbotten och med alla strömmar. Svårare än vad man någonsin kunde drömma om. Men jag måste tro att vi kommer hitta något även om det ibland inte känns så. 

undefined
Om några veckor kommer ett team från Göteborg att söka i sjön. "Även om det ser svart ut finns det alltid någon ruta som är lite ljusare. Då får man ta den. Man kan inte bryta ihop för det skulle inte hon ha velat", säger Matz Eklund.

Eftersom sökandet nu är helt koncentrat till sjön berättar Matz Eklund att det är glesare med resurser. 

– Nu är det bara vissa specialister som kan komma för vi måste leta med rätt grejer. Vi måste fortsätta i samma område och utöka det. Nu väntar jag på dykarteamet från Göteborg. De skulle redan ha varit här men vi fick avbryta för att det blåste för mycket. Nu kommer de om några veckor med kameror, skotrar och båtar. Sedan har jag två-tre resurser till som ska göra allt de kan för att hitta det som hunden känner. 

Ge upp menar Matz Eklund att han inte kommer göra i närtid.

– Vi måste leta över hela området innan jag är nöjd. Det kommer ta lite tid till. Vi måste söka av botten ända ut till andra sidan. Sedan har jag blivit införstådd med att det faktiskt kan bli så att man inte hittar något. Vilket är svårt att fatta. Även om jag till 99 procent tror att hon är i sjön känns det viktigt att få bekräftelse. Att veta med säkerhet.

undefined
"När folk frågar hur det är. Ibland känns det som att orden jag vill säga inte är uppfunna", berättar Matz Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!