"Katastrof för bina om det inte regnar snart"

Lång och kall vinter, kort vår – och sedan torka. Extremvädret är allt annat än bra för bina. ”Än så länge är bina starka, men fortsätter torkan är det katastrof”, säger Lars Johansson, biodlare i Tuna.

"Än så länge är bina starka, men fortsätter torkan blir det katastrof", säger Lars Johansson, biodlare i Tuna.

"Än så länge är bina starka, men fortsätter torkan blir det katastrof", säger Lars Johansson, biodlare i Tuna.

Foto: Michael Bercu

Tuna2018-05-28 16:00

Vi njuter av den tidiga sommaren, som belöning efter den sena vintern. Men den torra försommaren kan påverka både honungsskörd och framtiden för bina.

Lars Johansson, biodlare som driver företaget Skogens Honung i Tuna, säger inte att det är någon akut kris – än.

– Den långa vintern gjorde att det tog lång tid innan bisamhällena kom igång, men det har de hämtat ikapp precis som naturen i övrigt. Det är väldigt fina och starka bisamhällen hos mig i alla fall.

Värmen skadar inte bina. Och än så länge kan växterna dra upp tillräckligt mycket fukt för att producera nektar. Men kommer det inte regn väntar katastrof.

– Det måste till regn nu, ju förr desto bättre. Bina dör inte på en gång, de bygger samhällen för att överleva sånt här och har honungsreserver. Däremot ynglar de inte och bisamhällena måste ha mycket yngel för att vara friska i nästa steg.

Så det här kan ge en bikris på sikt?

– Ynglar de inte kommer det att innebära få bin till invintringen och det betyder påverkan ett år framåt, om vi inte får regn. Jag hoppas verkligen på regn.

Kommer det att bli mindre honung i år än andra år?

– Jättesvårt att säga. Extremväder gör att det inte blir någon ordning i naturen. Allt kommer på en gång och det är starka bin och mycket honung just nu, men det finns risk att det tar slut väldigt snabbt.

Lars Johansson ser dock inga större hot mot årets fruktskörd.

– Inte hos oss i våra trakter, rimligen borde fruktträden vara väl pollinerade i år. Det enda var att allt blommade på en gång, så bina inte räckte till riktigt. Det finns ju bara en begränsad mängd bin.

Bina är livsviktiga för vår matproduktion och spelar en central roll i naturen. Men en tredjedel av Sveriges vilda biarter riskerar att försvinna. Under våren satsar Naturskyddsföreningen på en bikampanj för bin, med tips om hur vi alla kan hjälpa till. Lars Johansson säger att det finns en hel del man kan göra för bina.

– Som trädgårdsägare ska man komma ihåg att de nuvarande trenderna inte är gynnsamma. För honungsbin räcker en ”illa skött” gräsmatta med maskrosor och vitklöver långt. För vildbin, som är mer krävande och egentligen viktigare för den biologiska mångfalden, är det bra med trädgårdsväxter som kryddor och blommande bärbuskar. Men i grunden handlar det om klimatförändringarna och ett jordbruk där de artrika ängsmarkerna försvunnit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om