Troligen samhällssmitta i flera kommuner i länet

Kalmar län har hittills 46 konstaterade fall av covid-19. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att den siffran troligen bara är toppen av isberget.

För tredje fredagen i rad höll regionen en presskonferens över videolänk.

För tredje fredagen i rad höll regionen en presskonferens över videolänk.

Foto: Skärmdump

Kalmar län2020-04-03 16:06

När smittoläget i Kalmar län summeras på fredagsförmiddagen lyder siffrorna: 46 konstaterade smittade varav 23 personer på fredagsmorgonen var inlagda på sjukhus. 

– Fyra av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Samtliga ligger i respirator, säger Lisa Labbé Sandelin.

 Hittills har tre människor, som antingen konstaterats ha eller misstänks ha covid-19, avlidit. Alla tre har bott på särskilda boenden i södra länsdelen.

Lisa Labbé Sandelin säger att totalsiffran bara är toppen av isberget. Sedan några veckor tillbaka har länet, och resten av Sverige, börjat få ransonera provtagningen. Det gör att framförallt de flesta yngre, med lindriga symptom inte testas.

För en vecka sedan hade regionen konstaterat samhällssmitta i en av länets tolv kommuner: Torsås. Nu läggs Kalmar till den listan. 

– Där har vi flera bekräftade fall där vi inte kunnat hitta någon säker smittkälla. Jag är övertygad om att vi har en långsam samhällsspridning på andra ställen i länet. Vi har bara inte kunnat fånga upp det hittills, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vad betyder det att samhällssmitta är konstaterad?

– Det är samma riktlinjer som tidigare som gäller, men nu är det viktigare än någonsin att följa dem. Konstaterad samhällssmitta är en signal att du kan utsättas för smitta i en rad olika sammanhang, inte bara genom att resa till Stockholm.

Enligt Lisa Labbé Sandelin så kommer de flesta fallen i Kalmar län från några kluster, fall som hör ihop med en gemensam smittkälla. Hon delar in dem i några grupper:

* Personer som varit i riskområden utomlands, till exempel Italien och Österrike.

– Den här gruppen har nästan försvunnit nu, eftersom vi inte reser längre.

* Personer som gjort resor inom Sverige till riskområden.

* En grupp smittade härrör från en större sammankomst.

* Slutligen finns några enstaka fall där man inte har en säker smittokälla. 

I förra veckan upptäcktes covidfall vid ett äldreboende i Torsås vid en stickprovstestning. Sedan dess har regionen genomfört stickprover vid ytterligare särskilda boenden i länet. Enligt Lisa Labbé Sandelin har inte alla resultat från veckans prover kommit in, men hittills har man inte vad hon känner till upptäckt smitta på ytterligare boende.

Fortfarande gäller att Kalmar län ligger någon vecka efter många andra regioner när det gäller utbredningen av covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!