Yxeredsbor vann mot länsstyrelsen

Dammen i Hässeltull ser ut att bevaras. Mark- och miljödomstolen upphävder länsstyrelsens beslut.

I höstas träffade vi Kjell Hallenquist, Kerstin Di Meo och Anders Lagerman som alla tre var kritiska till länsstyrelsens beslut. Dammen bakom dem riskerade torrläggning.

I höstas träffade vi Kjell Hallenquist, Kerstin Di Meo och Anders Lagerman som alla tre var kritiska till länsstyrelsens beslut. Dammen bakom dem riskerade torrläggning.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2019-03-19 21:00

Det var i december som länsstyrelsen fattade beslutet att dammen i Hässeltull, i närheten av Yxered, måste rivas ut. Skälet var att ägaren till det kraftverk som ligger vid dammen saknade giltigt tillstånd för sin verksamhet.

Beslutet väckte kritik, inte bara från kraftverksägaren, utan från flera boende i området. Man var rädd för att om dammen revs ut skulle det få stor betydelse för det omgivande landskapet. Kvarndammen skulle tömmas, och fastighetsägare som idag har sjötomt skulle få se vattenbrynet försvinna.

Kraftverksägaren har hänvisat till att funnits fördämningar och kvarnverksamhet i området i hundratals år.

Domen från mark- och miljödomstolen är inte lång. Tillspetsat kan man säga att länsstyrelsen lämnade walk-over för två veckor sedan, då man i ett yttrande skrev att man inte hade något emot om beslutet upphävdes.

"Parterna är överens om att anläggningen ska ha tillstånd genom urminnes hävd", skriver domstolen.

I ett mejl till oss skriver länsstyrelsens jurist Lina Bladfors att länsstyrelsen omprövade sitt beslut efter att ny lagstiftning trätt i kraft.

Hur ser er fortsatta hantering av kraftverket i Hässeltull ut? Kan det komma andra förelägganden mot kraftverksägaren?

"Vi kan i dagsläget inte säga något om den fortsatta hanteringen av Hässeltull. Som framgår av Länsstyrelsens yttrande till domstolen är, för närvarande, såväl dämning som avledande av vatten till kraftverket förbjudet enligt tidigare beslut", svarar Lina Bladfors i mejlet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!