Nya överklaganden mot torrläggning

Länsstyrelsens beslut som kan torrlägga dammen i Hässeltull har överklagats av flera parter. Den kritiserade kraftverksägaren har tagit hjälp av advokat.

Kraftverksägaren menar att någon olovande stängt en dammlucka.

Kraftverksägaren menar att någon olovande stängt en dammlucka.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2019-01-07 06:00

Vi berättade häromdagen om boende som gått samman i ett överklagande. Ytterligare boende har skickat in överklaganden var och för sig mot länsstyrelsens beslut som kan innebära att dammen i Hässeltull kan försvinna.

De menar att torrläggningen kommer att innebära flera nackdelar för dem.

– Istället för en fin strandtomt kommer jag att få ett dyluktande lerdike. Värdet på min fastighet kommer att reduceras, skriver en av dem.

En annan befarar att bärigheten i bron vid Hässeltull kommer att försämras när den gjutna tröskeln i dammen tas bort. Om bron skulle förlora bärighet riskerar markägare att förlora den enda vägen till sina ägor.

En tredje boende är orolig för om vattentillgången i hennes brunn kan påverkas, och för djurlivet kring dammen.

Upphovet till beslutet handlar om att länsstyrelsen anser att kraftverket vid dammen misskötts, och att det saknas tillstånd för verksamheten.

Kraftverksägaren har anlitat advokat som vill ha utsträckt tid för att komma in med ett överklagande. Det framgår dock i ett bifogat brev att kraftverksägaren är kritisk till länsstyrelsens handläggning. Han ifrågasätter om myndigheten ska få göra oanmäld tillsyn. En kritik från länsstyrelsen har varit att när man besökt platsen så har båda dammluckorna varit stängda. Kraftverksägaren säger att när kraftverket inte varit i drift så ska en lucka hållits öppen, men att det förekommit sabotage där luckan stängts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!