"LÀnsstyrelsen motsÀger sig sjÀlv"

NÀr de boende vid dammen i HÀsseltull överklagar lÀnsstyrelsens beslut tar man stöd av... lÀnstyrelsen.

Anders Lagerman konstaterar att lÀnsstyrelsens vattenenhet och kulturmiljöenhet verkar ha helt olika stÄndpunkter nÀr det gÀller miljön kring HÀsseltull utanför Totebo.

Anders Lagerman konstaterar att lÀnsstyrelsens vattenenhet och kulturmiljöenhet verkar ha helt olika stÄndpunkter nÀr det gÀller miljön kring HÀsseltull utanför Totebo.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2018-12-30 20:00

I dagarna skickas överklagandet in. Vi har berÀttat tidigare om hur boende vid kraftverket i HÀsseltull kan fÄ hela grannskapet förÀndrat i framtiden. LÀnsstyrelsen har lagt ett förelÀggande mot en kraftverksÀgare som innebÀr att dammluckorna i HÀsseltull mÄste bort. Det ser ut att leda till att dammen vid HÀsseltull torrlÀggs och ersÀtts med en Ä.

I överklagandet hÀnvisar de boende till att det funnits kvarnverksamhet i omrÄdet sedan 1500-talet, och att en kulturmiljö skulle ödelÀggas om dammluckorna tas bort. De hÀnvisar till en inventering som lÀnsstyrelsens kulturmiljöenhet gjorde sÄ sent som i somras.

– DĂ€r sĂ€ger man att dammen har funnits sedan 1706, och man sĂ€ger tydligt att miljön med kraftverk, bro och vatten bör bevaras. En enhet pĂ„ lĂ€nsstyrelsen sĂ€ger en sak, medan en annan fattar ett beslut som gĂ„ helt emot. Det finns ingen logik, sĂ€ger Anders Lagerman, en av dem som undertecknat överklagandet.

Med överklagandet har man bifogat en protestlista mot en torrlÀggning, med 130 namnteckningar. Framförallt önskar de klagande tvÄ saker innan beslutet verkstÀlls.

– Vi vill att man analyserar konsekvenserna av beslutet, sĂ€ger Anders Lagerman.

Dessutom uppmanar man i överklagandet att det görs ett besök pÄ plats.

För nÄgra veckor sedan talade VT med Henrik Andersson, enhetschef pÄ lÀnsstyrelsens vattenenhet, han nÀmnde dÄ som en möjlig lösning om vattenkraftverket inte kan drivas vidare att en förening tar över ansvaret för vattenregleringen.

Anders Lagerman Àr inte helt avvisande till en sÄdan lösning.

– I överklagandet sĂ€ger vi boende att vi deltar gĂ€rna i diskussioner för att hitta lösningar.

Dammen vid HÀsseltull utanför Totebo hotas av torrlÀggning.
Dammen vid HÀsseltull utanför Totebo hotas av torrlÀggning.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!