Totebo varslar anstĂ€llda – hĂ€r Ă€r anledningen

Totebo AB varslar 19 anstÀllda om uppsÀgning vid fabriken i Totebo. Anledningen ska vara lÀgre efterfrÄgan och stigande elpriser.

Totebo AB:s vd Martin Johansson berÀttar att man varslat 19 personer pÄ kollektivsidan.

Totebo AB:s vd Martin Johansson berÀttar att man varslat 19 personer pÄ kollektivsidan.

Foto: Ulrik Alvarsson

Totebo2022-09-21 14:14

Varslet berör personal pÄ kollektivsidan, skriver vd Martin Johansson i ett mejl till VT. Företaget sysselsÀtter idag nÀstan 100 personer.

Anledningen till varslet Àr en lÀgre efterfrÄgan pÄ hemmöbler, samt stigande elpriser.

– Konsumenterna som var oerhört köpstarka under pandemin har nu andra förutsĂ€ttningar och tvingas sĂ€tta hĂ€nglĂ„s pĂ„ plĂ„nboken och prioritera mat, brĂ€nsle och hantera skenande elpriser i stĂ€llet för att köpa nya möbler till sina hem. Det gör tyvĂ€rr att vi som möbelproducent drabbas av lĂ€gre orderingĂ„ng i det segmentet, skriver han.

Senast varslade företaget i början av pandemin. Man trodde att pandemin skulle pÄverka affÀrerna negativt. SÄ blev det inte, man nyanstÀllde istÀllet.

Om det nuvarande varslet skriver man vidare:

– I ett normallĂ€ge Ă€r det hĂ€r en situation vi kan hantera. Vi jobbar mot flera olika segment och alla har oftast inte tillvĂ€xt under samma perioder.

– Men i kombination med elprissituationen kan vi inte undvika Ă„tgĂ€rder och tvingas dĂ€rför se över vĂ„ra kostnader. TyvĂ€rr kan ingen göra en sĂ€ker elprisprognos kommande mĂ„nader och vi som har en relativt elintensiv produktion har i dagslĂ€get en kraftig ökning av elpriset att hantera framöver.

Han fortsÀtter att beskriva en oro för vad de ökande elpriserna kan betyda för industrin.

– NĂ„got mĂ„ste hĂ€nda omgĂ„ende och jag Ă€r besviken över att elprisfrĂ„gan inte löstes redan under valrörelsen.

– Vi kan inte fortsĂ€tta ha en förlegad prismodell dĂ€r elomrĂ„de 3 och 4 har helt andra elpriser Ă€n norra Sverige. Vi vet att vi Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n ensamma att sitta med dessa utmaningar och jag Ă€r rĂ€dd för att vi kommer se en varselvĂ„g framöver om inga beslut kommer kring elpriset.

– Det Ă€r naturligtvis trĂ„kigt att behöva ta till dessa Ă„tgĂ€rder, vi har under de senaste Ă„ren byggt upp en stor kompetens och dessutom föryngrat oss och nu riskerar mĂ„nga av vĂ„ra yngre medarbetare att stĂ„ utan jobb framöver.

LAS-förhandlingar kommer genomföras nÀsta vecka. Innan dess vill man inte uttala sig mer.

Martina Hampfalls Àr klubbordförande för fackklubben GS pÄ Totebo AB. Hon sÀger att stÀmningen Àr uppgiven bland medlemmarna.

– Det Ă€r sĂ„ klart vĂ€ldigt trĂ„kigt. Vi trodde inte man skulle varsla sĂ„ mĂ„nga, sĂ€ger hon.

– Vi ska diskutera med ledningen nĂ€sta vecka, vi fĂ„r se vad det ger. Det Ă€r ett allvarligt lĂ€ge för oss, det Ă€r uppgivet bĂ„de frĂ„n oss och frĂ„n företagets sida, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!