Tolvmannabackens ägare om framtiden

När Branäsgruppens ledning besökte sin skidanläggning i Kisa bestämde vi träff för att prata om Tolvmannabackens framtid, klimatförändringens utmaningar och en snötillverkning i ständig utveckling.

Under tisdagen besökte Branäsgruppens ledning, med Karin Modin Svärd, Anders Kjällström och Evalena Lindstedt, Tolvmannabacken i Kisa.

Under tisdagen besökte Branäsgruppens ledning, med Karin Modin Svärd, Anders Kjällström och Evalena Lindstedt, Tolvmannabacken i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-02-19 18:00

Vid ett bord i restaurangen, med utsikt över de snötäckta nedfarterna, sitter Branäsgruppens vd Anders Kjällström tillsammans med personalchefen Karin Modin Svärd och it- och utvecklingschefen Evalena Lindstedt. Med en säsong som ser ut att passera med positiva tongångar är humöret på topp, och för dagen har de rest från huvudkontoret i Karlstad för att besöka Kisa och Tolvmannabacken.

– Det är jätteroligt att komma hit. När man möter en busslast med ungdomar som precis ska ge sig ut i backarna så blir man bara så glad. Den där förväntan som barn har, och vuxna också för den delen, det är den som är ganska rolig att jobba med, säger Anders Kjällström som har varit vd för koncernen så länge som i 19 år.

Inför den rådande säsongen blev två delägare en och Branäsgruppen tog helt och hållet över driften av Kisanläggningen. Många satsningar har gjorts, med allt från ett nytt snötorg till en uppdaterad skiduthyrning, och redan nu har arbetet med att skapa ytterligare en nedfart påbörjats. Skidanläggningen i Branäs öppnades år 1988 och nära tio år senare tog de nuvarande ägarna över. Sedan dess har koncernen vuxit och verksamheten successivt ökat, från en omsättning på 23 miljoner kronor till en omsättning på 430 miljoner.

– Vi har sagt att vi ska bedriva skidåkning där människor bor och Tolvmannabacken har ju ett stort upptagningsområde med närhet till både Linköping och Norrköping. Vårt mål är att fortsätta att utveckla anläggningen och på sikt egentligen fördubbla både omsättningen, som i dag ligger på dryga sex miljoner, och antalet skidåkare per säsong, berättar Branäsgruppens vd.

Under förra säsongen genomfördes 30 869 unika skidåkardagar i Tolvmannabacken, en ökning i jämfört med året innan, men att bedriva nedförsåkning i landets södra delar, med ett klimat som blir allt varmare, medför en hel del utmaningar.

– Klimatförändringen är något man måste ta på allvar och för att vi ska anpassa oss till ett varmare klimat gäller det att vi fortsätter att bli bättre på att spara, göra och hantera snö. Det är en ständig utveckling och inom koncernen har vi i dagsläget två heltidsanställda som sysslar med just det, säger Kjällström och fortsätter:

– En annan sida av detta är att vi tar vårt eget klimatavtryck på stort allvar. Våra pistmaskiner går på hvo-diesel, all el som förbrukas är vattenproducerad och i dag är energiförbrukning vid tillverkningen av snö hälften så stor som för fem-sex år sedan.

Koncernledningens besök avslutades givetvis med ett åk i Tolvmannabacken, som de hoppas hålls öppen fram till och med 24 mars.

Besöket vid Tolvmannabacken avslutades givetvis med skidåkning.
Besöket vid Tolvmannabacken avslutades givetvis med skidåkning.
Branäsgruppens skidanläggningar och antalet skidåkardagar förra säsongen:

Branäs, 466 493 skidåkardagar

Kungsbergets Fritidsanläggning, 293 529 skidåkardagar

Vallåsens Fritidsanläggning, 67 662 skidåkardagar

Ulricehamns Skicenter, 51 267 skidåkardagar

Tolvmannabacken, 30 869 skidåkardagar

Storstenshöjden, 30 823 skidåkardagar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!