Många frågor på möte om stora solcellsparken

Omkring 30 personer samlades i Tidersrums församlingshem för att delta i det samrådsmöte företaget Ilmatar Solar AB och deras konsultbolag Vinnergi höll. Stämningen var god men frågorna många.

Carl Koinberg från Ilmatar Solar AB i samtal med bland andra Susanne Johansson och Stefan Strandberg på samrådsmötet i Tidersrum.

Carl Koinberg från Ilmatar Solar AB i samtal med bland andra Susanne Johansson och Stefan Strandberg på samrådsmötet i Tidersrum.

Foto: Sofia Wiman

Tidersrum2024-03-05 20:00

Ämnet för kvällen var den planerade solcellsparken om 105 hektar i Kinda Krutebo. Deltagare ifrågasatte tidigt mötets form. De upplevde inte att mötet motsvarade vad som stått i informationen. Det hölls ingen presentation med efterföljande öppen diskussion.

undefined
Ett trettiotal personer kom för att ta del av information och ställa frågor om den planerade solcellsparken i Kinda Krutebo.

– Det här är under all kritik, det här ska ju vara ett möte. Är ni rädda för att ha en diskussion med oss, säger Stefan Strandberg som vanligtvis bor i Stockholm, men har ett fritidshus i närheten av platsen där solcellsparken planeras att byggas. 

– Vi skulle ha varit tydligare med att vi planerade för ett öppet hus, då hade förväntningarna varit annorlunda. Eftersom vi inte hade haft bindande föranmälan var det svårt att veta exakt hur många som kunde förväntas komma, säger Carl Koinberg som är projektledare på Ilmatar.

undefined
Martin Ansell-Shultz påbörjade sin tjänst som Affärsutvecklare på Vinnergi i början av februari 2022, och kommer närmast från Tekniska Verken i Linköping. Här informerar han deltagare på samrådsmötet om planerna på solcellsparken i Kinda Krutebo.

Efter önskemål om presentation och allmän frågestund anpassades mötet efter det. Efter Ilmatars presentation öppnades för frågor. Många deltagare ställde sig positiva till grön el, men menade att platsen för den planerade solcellsparken är illa vald och att samrådsunderlaget var "missvisande".

Att en solcellspark skulle öka den biologiska mångfalden är till exempel något som ifrågasätts på mötet. Enligt Sabina Andersen från Vinnergi beror detta på hur man sköter om marken och vad man sår under solpanelerna.

Några av deltagarna undrade också hur det kan vara en miljövinst att avverka skog som fungerar som kolsänka, det vill säga att den tar upp mer kol från atmosfären än vad den släpper ut.

undefined
Martin Ansell-Schultz berättade att han varit ute vid platsen där solcellsparken planeras många gånger.

– Det är viktigt att utreda, och en miljökonsekvensanalys kommer att genomföras, säger Sabina Andersen.

Andra aspekter som togs upp under diskussionen är också sådant som kulturmiljön i det berörda området.

– Hur blir det till exempel med de gamla stenmurar som finns i området, undrar Christina Gezelius.

Ilmatars representanter svarade att de har skyldighet att ta hänsyn till sådant, och att detta är något som kan göra att parkens storlek blir mindre än de planerade 105 hektaren. Detta ledde till ytterligare frågor om hur flexibla Ilmatar är angående solcellsparkens storlek.

undefined
På samrådsmötet den 29 februari visades bland annat bilder på hur solcellsparker kan se ut.

– Ytan kan komma att bli mindre än den planerade. Beroende på vad kommande utredningar visar kan vissa bitar falla bort, säger Carl Koinberg. Hans kollega Nicklas Lindgren tillägger:

– Det är ännu inte klart hur parken kommer att designas. 

Hur solcellsparkens beståndsdelar ska transporteras till platsen väckte också en del oro bland mötesdeltagarna. Inte bara vad gäller störning när stora lastbilar kör på vägarna, utan också hur lastbilarna ska få plats på de smala vägar som leder till Krutebo.

undefined
Carl Koinberg från Ilmatar Solar AB i samtal med bland andra Susanne Johansson och Stefan Strandberg på samrådsmötet i Tidersrum.

– Vi vill hitta vägen med minst störning, och vi kommer att inspektera och anpassa vägarna, säger Nicklas Lindgren och påpekar att detta i så fall sker under byggfasen.

– Vi vill också ha dialog med samfälligheter som äger vägarna, tillägger Carl Koinberg.

Landskapsbilden är ytterligare en aspekt som de som samlats i församlingshemmet uttrycker oro för. Stefan Strandberg menar att han i de uppgifter som hittills skickats ut inte kan se den skogsridå som utlovas mellan närliggande bostadshus och parken, och att bilderna är missvisande. Vinnergi svarar att fler bilder kommer att tas, tillsammans med flygfoto.

När diskussionen efter ungefär en timme började mattas av kunde deltagarna ha mer "intima" samtal med såväl Ilmatars som Vinnergis representanter. En majoritet av mötesdeltagarna utnyttjade detta.

undefined
Nicklas Lingdren (t.v.) från Ilmatar svarade på frågor under kvällen. Här är han i samtal med Mikael Gustafsson från Samfällighetsföreningen Daludden.

Samrådsprocessen är relativt lång och omfattande. Den är i ett tidigt skede och mycket kommer att utredas vidare i samband med att miljökonsekvensbeskrivning och teknisk beskrivning tas fram. Bland annat kommer påverkan på vatten och mark att utredas, och inventering av naturvärden och fåglar kommer att genomföras, enligt Carl Koinberg.

undefined
Carl Koinberg från Ilmatar och Sabina Andersen från Vinnergi samtalade på trappan till Tidersrums församlingshem.

Nästa steg i processen är att alla de inkomna synpunkterna sammanställs, beaktas och besvaras. Sammanställning av inkomna synpunkter skickas därefter till Länsstyrelsen. När Länsstyrelsen tagit emot handlingarna följer en handläggningstid innan beslut fattas om huruvida parken kommer att innebära betydande miljöpåverkan. Naturvärdesinventeringar kommer genomföras parallellt med Länsstyrelsens handläggningstid. Den första inventeringen kommer ske under senvår/försommar, berättar Carl Koinberg.

Carl Koinberg är projektledare på Ilmatar Solar AB. Han var nöjd med uppslutningen på samrådet. "Det är bra att informationen nått ut och att de berörda tog sig tid att komma till platsen för att få information och ställa frågor".
Carl Koinberg är projektledare på Ilmatar Solar AB. Han var nöjd med uppslutningen på samrådet. "Det är bra att informationen nått ut och att de berörda tog sig tid att komma till platsen för att få information och ställa frågor".
Samråd solcellspark

Fram till 22 mars går det att lämna skriftliga synpunkter per brev till: Vinnergi AB, Kinda Krutebo, Skeppsbrogatan 47, 392 31 Kalmar, eller e-post till adress: kindakrutebo@vinnergi.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!