Tack och lycka till i framtiden, Ingela

Då kom dagen när Ingela Nilsson Nachtweij begärde sin avgång.

Insändare2019-10-15 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår hennes beslut då det var omöjligt för henne att sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande och kunna sköta sina uppdrag med dessa "bisarra" tvångsåtgärder som hela KS ställde sig bakom. Ett beslut som säger att hon inte ensam får ta kontakt med tjänstemän utan att först samråda med tf kommundirektör och att hon inte får vara ensam med tjänstemännen på möten. 

Ingela Nilsson Nachtweij är en folkvald, populär och drivande politiker som fick flest personkryss för Centerpartiet och hon var en självklar kandidat för kommunalrådsposten. Men efter att hon tillträde var det något som hände och som inte kommit fram ordentligt. I och med det senaste beslutet som togs i KS, att hon inte ensam får ta kontakt med tjänstemännen, är hon förhindrad att kunna utföra sina uppdrag vilket gör att demokratin är satt ur spel. 

Det har varit många turer kring Ingela Nilsson Nachtweij. Först kom man med det kontroversiella beslutet att Vimmerby kommuns kommunalråd inte fick komma till sin egen arbetsplats. Hon var alltså portad att tillträda stadshuset, ett beslut som jag tror aldrig förekommit tidigare någonstans i Sverige. Efter det skulle det göras en handlingsplan och hon fick åter komma tillbaka till sitt arbete. Ett extra kommunstyrelsemöte hölls om detta den 30 september men redan efter en vecka, den 8 oktober på det ordinarie KS-mötet, kom alltså det sista beslutet, att hon var tvungen att ha politiker och tjänstemän med sig vid kontakt. 

Vi i oppositionen har blivit kallade en gång till möte, i september tillsammans med alliansen, men fortfarande vet inte vi eller allmänheten upprinnelsen till den här krisen. Det har varit spekulationer och ibland hårda tongångar på sociala medier och det är inte så konstigt när allmänheten inte får reda på någonting. 

Visst är arbetsmiljön mycket viktig men det var ju på gång en handlingsplan om detta vilket Ingela alltså inte fick en chans att arbeta efter då "nådastöten" kom en vecka senare. Hon fick ingen andra chans att bevisa hur hon tog till sig kraven att kunna samarbeta på ett tillfredsställande sätt förrän kommunstyrelsen den kom med slutklämmen på mycket drastiska tvångsåtgärder där man indirekt visste att det skulle leda till att hon skulle entlediga sig. 

Den här turbulenta perioden har inte varit bra för någon, inte för politiken, politikerna, tjänstemännen och allmänhet men allra minst för Ingela och hennes familj  som blivit jagad med blåslampa av olika medier. 

Till sist vill jag tacka henne för tiden som hon varit kommunalråd och jag önskar henne all lycka till i framtiden.