De amerikanska, stora blåbären är ljusgröna inuti. De är saftiga, nästan som godis, och går att äta precis som de är. Odlade blåbärsbuskar är runt en meter höga, en bra höjd för självplockning. Men de har inte samma intensiva smak som de vilda. För att inte tala om den vackra blå färgen, som gärna fastnar på tänder och läppar.

Sommarhallon

Tack vare nya sorter och ny teknik kan vi njuta av en lång hallonsäsong, från slutet av juni ända in i oktober. Sommarhallon är lite sötare och friskare i smaken än hösthallon. Det är också det bästa bäret att plocka för ryggen, buskarna är höga så att man kan stå upprätt. Annat är det med jordgubbar.

Artikelbild

| Att blanda blåbär och hallon är en klassiker. Den smuliga pajen får ett härligt crunch med mandelspånen.

Både hallon och blåbär ska frysas in precis som de är. Blåbären håller formen fint och fastnar inte i varandra. Sköljer du dem innan kommer de däremot att sitta ihop i stora isblock.

Superbär

Hallon är bättre att styckfrysa om man inte vill att de ska klumpa ihop sig. Bred ut bären på en bricka och ställ in i frysen. Ta ut när de är frysta och lägg dem i en burk eller påse och tillbaka in i kylan igen.

Blåbär och hallon är riktiga superbär när det gäller nyttigheter. Hallon är rika på fibrer, järn och magnesium. De har också högt innehåll av fenoler, en antioxidant med positiva hälsoeffekter. Blåbär innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter. De är inte bara goda utan även nyttiga!