Efter inbrotten: "Känner oss otrygga"

Svinhult i Ydre kommun har de senaste månaderna drabbas hårt av inbrott i fritidshus. Nu vill de boende på orten se att polisen visar sig mer.

Svinhultstrakten har drabbats hårt av inbrott de senaste månaderna

Svinhultstrakten har drabbats hårt av inbrott de senaste månaderna

Foto: Lars-Göran Bexell

SVINHULT2018-09-05 18:30

– Den här sommaren har det varit väldigt många inbrott. Vi känner oss otrygga, säger Tommy Svensson som tillsammans med Kattrin Steinmetz och Torgi Nordh är några av de Svinhultsbor som nu är på krigsstigen mot de som begår inbrott i trakten.

Sedan juni har drygt tio inbrott i Svinhult, alla i fritidshus, anmälts till polisen.

– Vi känner till en del personer som kan kopplas till inbrotten, problemet är bara att polisen har svårt att få fatt i dessa individer och får de det så släpps de omgående, säger Torgi Nordh.

En av de drabbade stugägarna satte upp en åtelkamera i en fågelholk.

– Polisen fick filmen och den visade att det var två personer, vad bilen hade för registreringsnummer och även vad de bar ut för grejer från huset. Det skulle ju vara bevis nog för att bura in de där individerna, säger Torgi Nordh och fortsätter:

– Polisen har varit och gjort husrannsakan i ett hus i trakten och här hittades mängder med stöldgods. De stjäl i princip vad de kommer åt och jag vill faktisk ge polisen en känga, säger Tommy Svensson.

– När polisen inte gör något är det kanske någon här som gör något och det vore väldigt olyckligt, säger Torgi Nordh.

Tommy Svensson blev själv drabbad för något år sedan:

– De var inne i en bod och stal maskiner för 15 000 kronor.

Nu finns planer på grannsamverkan.

– Ja, det är nog enda vägen för oss, säger Kattrin Steinmetz.

Att samhällsborna i Svinhult går samman och bildar en grannsamverkan, menar Monica Bergström, presstalesperson i polisregion Öst, är en utmärkt idé:

– Ja, det är ett utmärkt sätt att ha koll på sin grannars hus om det så är fritidsboende eller fast boende.

Svinhultsborna vill se tuffare tag från polisens håll.

– Jag har full förståelse om att man kan känna sig otrygg när det inträffar flera inbrott. Det viktiga är att alla inbrott anmäls och när vi får in anmälningarna så utreds de givetvis. Vi vill ha in alla tips vi kan få från allmänheten, för det är ett dilemma många gånger att vi måste vara säkra på vilka individer det är som utför inbrotten och så är det även för en åklagare som måste ha bevis nog för att det ska bli en fällande dom, säger Monica Bergström.

I fredags grep polis två personer misstänkta för två fritidshusinbrott i slutet av förra veckan. De släpptes i måndags men är fortsatt misstänkta.

Kattrin Steinmetz, Torgi Nordh och Tommy Svensson vill se hårdare  tag från polisen
Kattrin Steinmetz, Torgi Nordh och Tommy Svensson vill se hårdare tag från polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!