Svenskt naturlandskap – en nationalklenod

Nog har Sveriges naturlandskap varit en nationalklenod i många generationer. Låt oss behålla den traditionen.

Insändare2019-10-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått en tid sedan Fred Olsens vindkraft skulle smeta ner det unika naturlandskapet Horn/Hycklinge med oljepengar. Under tiden har Storlommen i Ämten under många kvällar fridfullt stämt upp sitt ödesmättande hoande i detta stilla förtrollande naturparadis.

De flesta minns hur berörd befolkning i Horn/Hycklinge vid senaste hotet gick ”man ur huse” för att protestera mot planerna med en vindkraftpark. Vid protestmöten i Hycklinge och Kisa Folkets hus gavs klara besked att lokalbefolkningen inte vill rasera sitt unika naturlandskap med söndertrasande vägar och monsterlika vindkraftverk. Inte ett enda. Man får ju hoppas att Kindapolitikerna fortfarande minns lokalbefolkningens rungande nej och sina egna löften om att inte sälja ut detta unika naturlandskap till en profitör som ville bygga ett industriområde.

Rikspolitiker fattar först beslut om nolltolerans vad gäller koldioxidutsläpp i Sverige. Därefter beslutar man ersätta vår kärnkraft som ger stabil el med massiv utbyggnad av slumpkraften/vindkraften som släpper ut tre gånger så mycket koldioxid som kärnkraften och kräver 10 gånger så mycket stål och grus till betongfundament (allt räknat per producerad kWh, livscykel) och dessutom kräver back-up för hela eleffekten vid vindstilla.

Vem kunde ana att det är tillåtet att hissa upp 400 ton vindverk (som det som föll i Lemnhult) flera hundra meter upp i luften ute i Allemansrättens naturlandskap med rotorblad stora som jumbojetvingar som slänger döda fåglar och isklumpar i omgivande svamp och bärskog utan någon kontroll. Fanatiska politiska påtryckningar gav undantag i ”Maskindirektivet”. Sanslöst!

SLU har i flerårig studie konstaterat att renar flyr vindkraftsområden men studier av människors påverkan talar man tyst om. Det lågfrekventa ljudet kan beroende på terräng störa människor på upp till en mils avstånd. Urlakning av det hormonstörande bisfenol A från rotorbladen sprids okontrollerat i grundvattnet. Hur destruerar man rotorbladen och återställer naturen när vindbolaget tjänat tillräckligt med hjälp av våra skattepengar? Vem återställer den söndersargade naturmarken efter alla vägar som måste till för transport av dessa monsterverk? Vilka turister lockas av besök i trakter med monsterverk i industriområden? Vill vi inte ha en levande landsbygd?

Kindapolitikerna avstod klokt nog från oljepengarna vid förra hotet.

Förnuft, kunskap och värdesättande av den paradisiska naturen som attraherar lokalbefolkning, turister och nyinflyttare tog överhand.

Karta: Hycklinge