Verksamheten på Sjundekvills Gård drivs av Louise Glindell och Ted Gunnarsson. Till det ovanliga hör att man nyligen startat ett litet gårdsmejeri där man förpackar sin egen mjölk för leverans till ett antal butiker.
– Gårdsmejeriet är vår framtid och visar att man även på en liten gård kan göra en sådan här satsning och investering.
Gården har dessutom robotmjölkning, vilket innebär att korna själva går till en robot för mjölkning när lusten faller på. En dator har sedan full kontroll på mjölkens kvalité och djurens hälsa. Varje ko besöker roboten drygt 3 gånger per dygn.
På gården finns 65 mjölkkor och alla tjurkalvar behålls och föds upp till slaktdjur, så totalt så finns det cirka 200 djur. Eleverna fick ta del av olika arbetsmoment som utförs och vilka maskiner som krävs. På gården odlar man vall på 50 hektar, 40 hektar spannmål och 20 hektar majs.
Det finns många olika slags bönder; mjölk, gris, häst, får, kyckling, ägg, växtodling med spannmål, grönsaker och trädgård samt skog. Skolor som tillhandahåller gymnasieutbildningar inom de olika sektorerna fanns på plats och informerade om vad man hade att erbjuda.
Den speciella studiedagen var ett samarbete mellan LRF och Södra som med sin personal och medlemmar hjälpte till med informationen.