Mästarens mästare i juryn till ostkake-SM

Ostkakemästaren Ulla Nilsson sitter i juryn när länets representanter till ostkake-SM ska utses på lördag.

Gör du ostkaka god nog för SM? Fler tävlande i ostkake-SM efterlyses.

Gör du ostkaka god nog för SM? Fler tävlande i ostkake-SM efterlyses.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Stora Aby/Gullringen2019-09-05 12:31

Två representanter för länet kommer att utses i samband med potatisfestivalen Upptaget hos Axelssons i Aby.

Egentligen har anmälningstiden gått ut, men av hänsyn till att så få anmält sig har anmälningstiden förlängts. Den utsedda juryn vill provsmaka fler ostkakor.

– Det går egentligen bra att komma med sin ostkaka utan föranmälan ända fram till lördag klockan elva, säger Elisabeth Axelsson.

Nu kan delar av juryn avslöjas. En av jurymedlemmarna är Ulla Nilsson från Flaka, utanför Gullringen som blev svensk mästare i ostkaka 2012 och utsågs till ostkakemästarnas mästare vid förra årets jubileumstävling, då tolv av de tretton kockar som vunnit SM sedan 2005 var med och tävlade.

– Kan inte bättre bli att få henne i juryn, ingen slår Ulla när det gäller ostkakor, säger Erik Andersson från Ostkakans Vänner som står bakom SM, som avgörs på matmässan i Växjö den 14 september.

– Så det är väldigt kul att ha en så kvalificerad jurymedlem som hon när Kalmar läns representanter ska utses, tillägger han.

Ulla Nilsson däremot är blygsam i sin roll som jurymedlem.

– Jag kan ju bara baka ostkaka, egentligen är det så, säger hon och skrattar. Men roligt ska det bli, mycket roligt.

Erik Andersson tycker det är kul att ha en så kvalificerad jurymedlem sa han?

– Så snäll han är, det är ju roligt om jag kan bidra med något.

Hur föredrar du en ostkaka?

– Det viktigaste är smaken. Personligen tycker jag många gånger att de är för söta. Det behöver inte vara så mycket socker, utan det finns naturligt i mjölksockret och sylten gör att sötman kommer fram.

Vad skulle du säga är hemligheten med dina egna ostkakor, som belönats med SM-seger och gjort att du fått titeln "Mästarnas mästare"?

– Hemlighet vet jag inte, men jag har en gnutta salt i ostmassan. Det gör att det blir en brytning i smaken.

Ostkakemästarnas mästare Ulla Nilsson från Gullringen sitter i juryn när Kalmar läns två representanter till ostkake-SM utses på lördag.
Ostkakemästarnas mästare Ulla Nilsson från Gullringen sitter i juryn när Kalmar läns två representanter till ostkake-SM utses på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!