Väntar sig tuffa tider – men investeringsviljan består

"Det blir tufft i år". Potatis- och jordgubbsodlare Patrik Axelsson i Stora Aby räknar med att det blir lite kärvare tider det närmaste året.

Elisabeth och Patrik Axelsson drivet gården i Stora Aby och jobbar hårt att utveckla både odlingarna och utflyktsmålet.

Elisabeth och Patrik Axelsson drivet gården i Stora Aby och jobbar hårt att utveckla både odlingarna och utflyktsmålet.

Foto: Olof Carlson

Stora Aby2022-05-01 10:00

– Kostnaden för energi, el och diesel och konstgödning blir fyra miljoner dyrare i år. Prisökningarna drabbar alla Europa, men det jag oroar mig mest för är att maten blir dyrare, säger han. 

På lite sikt tror han att prisökningarna kommer att slå igenom även i producentledet. Att det finns möjligheter att få betalt för de ökade kostnaderna.

– Men kanske inte i år, vi får nog räkna med att det blir tufft. Men vi har i alla fall budgeterat för ett litet överskott. Mat behöver vi alla ha, så på det viset är vi i rätt bransch.

På lite längre sikt ser Patrik Axelsson betydligt ljusare på tillvaron. Det finns mycket som talar för en ljusare framtid för gården.

– Dagens galna fraktpriser måste ju gynna den svenska livsmedelsproduktionen, säger han, när transporterna är dyra är det viktigt att odlarna finns nära konsumenterna.

Men trots utmaningarna planerar matproducenten utanför Målilla, flera satsningar inför framtiden.

– Vi kommer att investera runt fem miljoner i år, bland annat i solceller, bevattning och nya maskiner för potatisodlingen, berättar Patrik Axelsson.

Den senaste investeringen i raden är odlingsborden för jordgubbar, som vi tidigare berättat om och som Patrik tror kommer att betyda mycket för arbetsmiljön på gården.

Nyligen har företaget också investerat i ett internt fibernät på gården. Så nu är det bara att vänta på att leverantören blir klar, så att de kan koppla upp sig mot omvärlden också.

Patrik och Elisabeth Axelsson är dessutom fast besluten att utveckla Stora Aby som utflyktsmål. Redan nu är det många som besöker gårdsbutiken, matstudion och det andra som finns på gården. Men fler ska det bli, hoppas de. Matstudion har dessutom kommit att bli en uppskattat konferenslokal nu när de fysiska mötena är tillbaka efter pandemin. Så det är tätt mellan noteringarna i bokningskalendern. 

Men på gården odlas mer än bara potatis och jordgubbar, även om det är basen i produktionen. Hallonodlingen i tunnlar är ett exempel och visst finns det funderingar på andra bär också. Kanske till och med blåbär. Amerikanska blåbär ligger nära till hands i så fall. Men om detta finns inga beslut ännu.

Andra lite ovanliga grödor som odlas på gården sparris och sötpotatis. Det började man med för bara några år sedan och det har slagit väl ut.

Louise Axelsson är nästa generation på gården och hon är engagerad i hallonodlingen. Här kollar hon så att bevattningen fungerar.
Louise Axelsson är nästa generation på gården och hon är engagerad i hallonodlingen. Här kollar hon så att bevattningen fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!