Kritiken: Kartongen rymmer inte en liter

Den som köper en liter jordgubbar av Axelssons i Aby – får inte en liter. Det hävdar en kund som räknat på kartongens storlek.

Kartongen är någon centimeter för låg på höjden för att den ska rymma en liter jordgubbar. "Vi får 15 procent för lite", reagerar en kund.

Kartongen är någon centimeter för låg på höjden för att den ska rymma en liter jordgubbar. "Vi får 15 procent för lite", reagerar en kund.

Foto: Charlotte Madestam

Stora Aby2019-07-12 06:00

– Man får 15 procent för lite. Undrar om man hade accepterat det på macken när man tankar, säger kunden som vill vara anonym.

När man köper färdigplockade jordgubbar av Axelssons i Aby så säljs de oftast per liter.

"Men man får inte en liter", konstaterar kunden.

– Kartongen är 11x11x7 centimeter och för att komma upp i en liter måste den vara drygt en centimeter till på höjden. Kartongen är ju inte rågad heller. Det kan tyckas som en skitsak, men som det är nu rymmer den bara knappt 8,5 deciliter.

Ett intressant resonemang, menar ägaren Patrik Axelsson.

– Det är en skyltningsfråga, det handlar nog snarare om att vi kommunicerar fel med kund på skyltarna, säger han och förklarar vad han menar.

– På kartongerna står det 500 gram och det kan jag lova att väger man den med jordgubbar i blir ingen besviken. En liter är ett begrepp som används generellt i branschen och i folkmun vid försäljning av plockade jordgubbar, men i själva verket går vi på vikt.

Har ni några planer på att ändra skyltningen, så det upplevs mer rätt?

– Ju mer jag tänker på det är det bara att ändra "en liter" till "500 gram" så kommunicerar vi rätt på skyltarna.

– Vi har dessutom funderat på att börja sälja per kilo, det diskuteras i hela branschen, för att vi ska komma ifrån att jordgubbar plockas över från en kartong till en annan.

Ska det vara rågat med jordgubbar?

– Våra plockare och säljare har uppdraget att se till att det är välfyllda litrar, har det inte varit så är det beklagligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!