Ingen potatiskatastrof i Aby

Det talas om potatisbrist och rekordpriser. Men hos Axelssons i Aby har tillgång på åvatten räddat skörden. "Vi kanske inte får en normalskörd direkt, men det är ingen katastrof", säger Patrik Axelsson.

"Solen och värmen har gjort sötpotatisen gott", säger Andrew Rog.

"Solen och värmen har gjort sötpotatisen gott", säger Andrew Rog.

Foto: Charlotte Madestam

Stora Aby2018-09-26 11:00

Man är mitt uppe i vinterskörden på gården i Stora Aby, mellan Mörlunda och Målilla. Tillgången på vatten från Emån och Gårdvedaån har räddat skörden.

– Som det ser ut just nu beräknar vi tappa runt 10-20 procent bara, säger gårdens ägare Patrik Axelsson. Vi ingår i Emåns bevattningssamfällighet, det har varit väldigt avgörande för oss att vi har tillstånd att bevattna med åvatten. Så medan det pratas om riktigt dåliga skördar på sina håll i landet, ser det ut att bli förhållandevis bra hos oss – trots den extremt varma och torra sommaren. Även kvalitén ser bra ut.

Är du förvånad?

– Ja, lite förvånad är jag faktiskt, att det vuxit så bra trots värmen. Det var ju varmt så länge, det brukar sätta ner skörden, säger Patrik Axelsson.

Riskerar konsumenterna att mötas av rekordpriser i vinter?

– Det är ingen tvekan om att priserna kommer vara högre i vinter än normalt. Jämfört med den här tiden förra året, ligger priserna redan nu något högre.

Parallellt skördas även sötpotatisen. Axelssons i Aby ingår i ett projekt med Sveriges Lantbruksuniversitet som syftar till att se om sötpotatis fungerar bra i Sverige.

Larm om frost natten till tisdagen fick Patrik Axelsson och odlingsansvarige Andrew Rog att fatta beslut om att plocka upp också sötpotatisen ur jorden. Och snabbt visade det sig att solen och värmen gjort knölarna gott.

– Den största potatisen vi tagit upp hittills vägde 1,6 kilo, säger Andrew Rog. Men den var odlad i tunnel.

2017 satte man 200 plantor på prov, i år 15 000 plantor som beräknas ge 6 000 kilo sötpotatis.

– Vi har odlat fyra olika sorter, använt olika odlingsteknik för att se hur det fungerar, plus att vi gjort försök i tunnlar, säger Andrew Rog, som gjort provgrävningar varje vecka för att följa utvecklingen – hur snabbt potatisen växer och hur den utvecklas i olika temperaturer. Nu ska den förvaras varmt och i hög luftfuktighet en vecka, varefter vi stänger av värmen. På så sätt får den mer smak samtidigt som skalet förbättras. Det ger en mer hållbar produkt.

Tror du sötpotatis är något för Axelssons i Aby?

– Det tror jag säkert, den gillar sandjord. Och sandjord är något vi har.

Sötpotatis odlas på försök hos Axelssons i Aby, nu har skörden inletts. I övrigt har åvatten räddat den vanliga skörden. "Det är ingen katastrof", säger Patrik Axelsson.
Sötpotatis odlas på försök hos Axelssons i Aby, nu har skörden inletts. I övrigt har åvatten räddat den vanliga skörden. "Det är ingen katastrof", säger Patrik Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!