Stor oro för tillagningskök i Horn

Samhällsbyggnadsnämnden i Kinda har beslutat att lägga ner tillagningsköket på Stångågården i Horn, något som blivit starkt ifrågasatt.

Debatt2019-10-29 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid ett möte i Horns kyrka ställde Hornborna många frågor till samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) om hur man egentligen räknat ut besparingen på 950 000 kronor. Mikael hade väldigt vaga svar på bybornas frågor. Han hänvisade till förvaltningens beräkningar och att 1,8 tjänst skulle ge 950 000 kronor. 

Det framstår mer och mer som att beslut tagits utan att alla fakta varit på bordet. Enligt kostnadsberäkningar skall transporterna kosta 45 000 kronor. Detta skulle motsvara en kostnad på 123 kronor per resa. 

Vi tvivlar starkt på att någon skulle åta sig att hålla med bil, bränsle och person för att frakta mat från Kisa till Horn för 123 kronor. En annan fråga är hur Mikael tänkt sig att klara en maximal varmhållningstid på två timmar. 

I skolan äter man klockan 10:30 vilket gör att resan från Kisa bör inledas klockan 10.00. På Stångågården äter man klockan 12:30. Redan här har varmhållningstiden överskridits.

I min värld betyder detta att man måste genomföra två resor för 61,50 kronor för att klara varmhållningstid och kvalitet. Vem har Mikael tänkt sig att köra mat för denna kostnad? 

Utöver detta så har det efter beslutet i samhällsbyggnadsnämnden framkommit frågor kring mathållning i Horn ur ett krisberedskapsperspektiv.

Det framstår som mer och mer tydligt att beslutet i samhällsbyggnadsnämnden fattats på ett undermåligt och inkomplett faktamaterial. Det finns bara ett korrekt sätt att hantera frågan på och det är att lyfta den på nytt i SBN. 

Det här har LPo tagit upp med Liberalernas Lars Karlsson och fått till svar att det kommer man aldrig att göra för ”nu handlar det om prestige”. 

Tydligen är prestige viktigare för vissa politiker än att beslut baseras på fakta. Gör om gör rätt!

Karta: Stångågården