Uppfart, trappa – ja, själva entrén till ett hus – ska uppfylla många önskemål. Det ska vara praktiskt, välkomnande och snyggt. En välplanerad stenläggning är svaret på samtliga av kraven.

Men det finns många saker att ta ställning till. Vilket material ska man välja? Hur stor behöver ytan vara? Hur sluttar marken, behövs det någon stödmur eller trappa? Att ta hjälp av ett anläggningsproffs är förstås säkrast, även om man sedan ger sig på projektet på egen hand.

 Vårt arbete var så pass omfattande att vi lade ut det på en anläggare. Vi tog in flera offerter och jämförde och kollade upp referenser, säger Olof Glückman Bengtsson.
Artikelbild

| Projekt som inte är så stora kan man utföra själv. Fördelen är att det alltid går att justera ett stenläggningsarbete, till exempel om en sten har missfärgats eller sticker upp.

Välja sten

Ändå var det många beslut som skulle fattas innan firman kunde börja sitt arbete. Bara att välja sten var ett projekt i sig. Det finns mängder av olika varianter att välja mellan. Natursten som granit och skiffer är dyrast, betong- och keramikstenar billigast. Vad man väljer är en smak- och kostnadsfråga.

 Vi hade nog funderat och klurat på olika lösningar i ett års tid, säger Helén Glückman och Olof Glückman Bengtsson i mun på varandra. 

De tittar nästan förvånat på varandra när de inser hur pass mycket planering och tankeverksamhet de har ägnat åt sin trädgårdsomgörning. Beslutet att stenlägga påverkade även gräsytor, träd och rabatter.

Artikelbild

| Om man vill lägga marksten själv får man vara beredd på att arbetet är tungt.

Ett så här pass omfattande arbete sätter ofta igång en kedjereaktion. Buskar och träd kanske måste flyttas för att få in grävaren på tomten, säger Helén.

Ny uteplats

Artikelbild

| På tomten finns många berg i öppen dager. "Vi bestämde oss för att samarbeta med naturen och lät berget gå in i gången. Det ger en fin effekt tycker vi. Dessutom slapp vi spränga – det är dyrt och ganska komplicerat", säger Olof Glückman Bengtsson.

Anledningen till projektet var att de ville bredda uteplatsen, plus att de gamla stengångarna var smala, slitna och smutsiga.

Det såg inte trevligt ut. På sina ställen hade gången också sjunkit, säger Olof.
Artikelbild

| Familjen har blandat granit med keramikplattor. Trappstegen och kantplattorna är av granit. "Det blev mer levande på det viset", säger Helén Glückman.

Huset från 1970-talet ligger i ett mysigt villakvarter på Lidingö utanför Stockholm. Det är byggt på en avstyckad tomt och beläget lite dolt från gatan bakom grannhusen. Läget är högt och i gräset syns flera berg i öppen dager.

I samma veva som de började fundera på att göra om utvändigt, fick de en möjlighet att utnyttja en granntomt till de tunga transporterna.

Artikelbild

| Trappsteg av granit. Närmast huset ligger en grusbädd för dräneringen skull.

 Då passade vi på. Det är verkligen något man måste tänka på när man planerar. Att det går att komma åt med maskiner och få materialet på plats.

Grävare, sand och sten är tunga grejer. Dessutom gäller det att ha en plan för den jord, sand och gräsmatta som ska bort från tomten. Och vart den ska ta vägen.

Artikelbild

| På tomten finns många berg i öppen dager. "Vi bestämde oss för att samarbeta med naturen och lät berget gå in i gången. Det ger en fin effekt tycker vi. Dessutom slapp vi spränga – det är dyrt och ganska komplicerat", säger Olof Glückman Bengtsson.

Blandade material

Helén och Olof har valt att blanda granit och keramikplattor. De två materialen samspelar fint och ger ett livfullt intryck. Trappan upp till entrén fortsätter till baksidan. På ett par ställen bryts den raka passagen av de berg som finns på tomten.

Artikelbild

| Keramikplattorna har ett print som ser ut som natursten. De är fastgjutna i betong för att undvika sättningar.

 Vi har bestämt oss för att jobba med naturen och har tagit fram berget. På några ställen går det in små kilar av det i gången, berättar Helén.

Den ljusgrå stengången löper längs med hussidan och mynnar ut i en stor uteplats.

Artikelbild

| Stenarbeten omfattas inte av rotavdraget.

 I stället för att bara använda sten här bröt vi av med ett trädäck – allt för att mjuka upp intrycket lite. Sedan byggde vi ett uterum på ena sidan för att rama in hela området och skapa insynsskydd.

Se upp med fukt

Artikelbild

| Marksten i betong är relativt billigt. Lägger du stenen själv, var beredd på att det är tungt.

Närmast husväggen ligger en sträng med grus för dräneringens skull. Plattor bör inte läggas dikt an mot en husgrund. De nyanlagda rabatterna löper på andra sidan gången, ut mot trädgården.

 Enda nackdelen som vi har märkt är att smutsen syns väldigt bra på den här ganska ljusa ytan. I helgen har vi planterat i rabatterna – och fick ta fram högtryckstvätten efteråt, säger Olof.
Artikelbild

| Vattenpass.

Underarbetet är väldigt viktigt vid stenläggning. Det gäller att gräva ur ordentligt, fylla med grus och sand samt packa det ordentligt under för att få det plant och stadigt.

 Vi har valt en lösning där man har gjutit fast plattorna i betong för att de ska ligga stilla.

Ett projekt av den här storleken är knappast något man genomför på egen hand. Paret anlitade en anläggningsentreprenör som jobbade intensivt under en längre tid.

Nu när allt är färdigt längtar de efter våren. Uterummet kommer att göra att de kan tjuvstarta tidigt och förlänga den härliga uteplatssäsongen.