Spännande fortsättning i Vimmerby kommun

Personer med anknytning till Vimmerby kommun har sedan september hindrat Ingela Nilsson Nachtweij i hennes arbete som förtroendevald och kommunanställd.

Avstängningen av Vimmerbys förra kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij kan ha varit brottslig, menar skribenten.

Avstängningen av Vimmerbys förra kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij kan ha varit brottslig, menar skribenten.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2019-11-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför nystart i oktober bestämde ledningen att kommunen skulle inskränka hennes rörlighet. Hon fick inte träffa eller tala med andra anställda, utan att en politiker och en tjänsteman var närvarande. Förslaget går inte att genomföra.Politiker är man bara på utlyst sammanträde i fullmäktige, styrelse och nämnd. Heltidsarvoderad förtroendevald har en anställning tidsbegränsad till mandatperioden. Fritidspolitiker är privatpersoner utanför utlysta sammanträden.

Den som är ledamot i KS kan lägga förslag till KS.  Avstängningen i september 2019 ska prövas som egenmäktigt förfarande från ledningen. Ingen får hindra eller försvåra offentliganställdas arbete. Det kan vara straffbart. Hon hanterar känsliga och sekretessbelagda uppgifter. Den privatperson som kräver att få vara med kan prövas mot otillåten avlyssning och olaga intrång.   

På uppmaning av privatpersoner, som är med i Centern, har Ingela Nilsson Nachtweij avsagt sig sina politiska uppdrag. Men behåller platsen i KF.  Avsägelsen är inte frivillig. Det finns inget KS-beslut, som kan prövas i domstol. Vi kan jämföra med Annika Strandhälls flytt av Ann-Marie Begler från Försäkringskassan. Uppgift om frivillighet var enligt Begler osann.

Avsägelsen gäller inte anställningen som kommunalråd. Frågan om kommunstyrelseordförandes arbetsmiljöansvar under straffansvar under avstängningen och fram till avsägelsen måste besvaras.  

Avstängningen från anställning, arbetsplats och förtida avgång ska nu förpackas i KF-beslut som kan prövas mot lag. För att gå med på att lämna sina uppdrag har ledningen lovat henne 60 000/månad fram till januari 2020 utan krav på arbetsprestation. För att få lön måste man arbeta.  Krav på egen uppsägning av förtroendeuppdrag och löfte om penninggåva ska prövas som mutförbrott. 

Brottet är ännu inte fullbordat. Ingela Nilsson Nachtweij har givit efter för otillbörlig påverkan och avsagt sig sina politiska uppdrag, utom i fullmäktige. KF ska nu pröva avsägelsen. Medlemmar i ledningen och arbetsgrupp ska anmäla jäv. 

Jag anser att om KF godkänner hennes framprovocerade avsägelser av politiska uppdrag och beslutar om penninggåva, uttalar man sitt stöd för ledningen och kan åtalas för medverkan till brott och skyddande av brottslingar.