På rätt kurs med kajak på kanal

På Kinda kanal kan man paddla sig fram i ett stort sjösystem. Jon Bergström har tagit fasta på det och satsar på kajakuthyrning. En kanot som kan vara klurig att ta sig i, men smidig väl i vattnet.

Med dubbelpaddel går det dubbelt så snabbt. För vissa i alla fall. Foto: Jacob Zetterman

Med dubbelpaddel går det dubbelt så snabbt. För vissa i alla fall. Foto: Jacob Zetterman

Foto: Fotograf saknas!

Sommar i Kinda2004-07-20 09:53

Regnet strilar ner och den lilla badplatsen i Brokind ligger outnyttjad. Men fyra personer står och svingar med varsinn dubbelbladad paddel i luften. Torrpaddling är en del av förberedelserna inför den första turen med en kajak, kanoten som är smal, spetsig, och som kan tippa över om man spanar efter gammelgäddan nere i vattnet. Jon Bergström startade i februari företaget Kinda kajak som säljer och hyr ut kajaker.
- Jag har paddlat i flera år och tyckte det skulle finnas möjlighet till att hyra kajak. Det är vanligt att man hyr kanot men inte så ofta en sån här, säger Jon Bergström.
Eftersom kajaken är något svårmanövrerad anordnas det också nybörjarkurser hos Kinda kajak. Det är en sådan kurs som pågår i Brokind och två av deltagarna förbereder sig inför sin jungfruresa.

Komplicerad ritual
- 95 procent av alla som trillar i vattnet gör det när man kliver i kajaken eller när man kliver ur, säger Jon Bergström.
Det är alltså bäst att testa kanoterna på land först. Instruktören går igenom ritualen, rätt fot på rätt ställe, händerna ska också vara på rätt plats och sen fortsätta med de rätta stegen. Sen glider man sakta ner och sitter säkert i det trånga utrymmet. Slutprovet blir att sjunka ner medan kajaken är i vattenläge. En efter en går nybörjarna ut på bryggan för att prova sina vingar.
Man vinglar till lite, känner stundens allvar och konstaterar snart att man flyter. Sedan är det bara att paddla iväg, glidande på vattenytan med paddelplask och fågelsång runtom sig. En tyst och sportigt behaglig naturupplevelse.
Den lilla nybörjargruppen beger sig ut på djupt vatten. Testar spakarna som sitter nere vid fötterna och som reglerar rodret. Kajaken är lätt att styra och känns smidig i vattnet. Oron sprider sig först när en motorbåt puttrar förbi och hotfulla svallvågor närmar sig. Läraren är fortfarande på land och har inte kännedom om faran. Hade det varit balanskänsliga tävlingskajaker hade han haft all anledning till oro, men med stabila havskajaker är risken för ett dopp inte så stort. Nybörjarna i Brokind har läget under kontroll och paddlar vidare mot närmaste vik.

Säljakt
Kanadensare heter den vanligaste typen av kanot i Sverige. Den är öppen och det får plats flera personer i den. Indianerna använde denna typ av kanot för att ta sig fram på floder. Kajaken har ett annat ursprung, nämligen Grönland där eskimåernas behov var annorlunda. Säljakt var den främsta användningen av kanoten som även var utformad för att stå emot lättare vågor.
I Kinda kanal finns inga sälar och kajaken lämpar sig bättre som utflyktsfordon. Sjösystemet är stort och öarna är många.
- En bra dagstur ligger mellan tio och tjugo kilomter, säger Jon Bergström.
Fyra timmar brukar vara lagom. Vill man ta med en fikakorg finns det vattentäta utrymmen både fram och bak. Nyligen gjorde den fyra månader gamla dottern Matilda debut i kanoten, tryggt fastspänd på magen.
- Annars ska man vara tio år för att paddla kajak, säger Jon Bergström.
Tolv år är gränsen för hans egen uthyrning.

Eskimåsnurr
Till slut samlas alla på land för att gå igenom livräddning. Jon Bergström inleder med att göra en eskimåsnurr, alltså snurra runt ett varv med kanoten. Det krävs stor koncentration innan han slänger sig ner på sidan för att sekunden senare komma uppfrustande på den andra. Sen får en av provpaddlarna hoppa i vattnet för att räddas av sin lärare. Regndropparna slår allt tätare emot vattnet och från kajakerna lyser företagets något missledande slogan - Kinda kajak tar dig ut på böljan blå en solig dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om