Skolelever promenerade 5000 mil för klimatet

Tävlingen På egna ben ska leda till mer aktivitet, bättre klimat och tryggare skolmiljö. På onsdagen prisades en klass i Södra Vi för sin insats.

Klass 4 på Södra Vi skola var den enda klassen i kommunen som deltog i tävlingen På egna ben. För sin insats belönades de med en heldag på Vimmerby adventure park.

Klass 4 på Södra Vi skola var den enda klassen i kommunen som deltog i tävlingen På egna ben. För sin insats belönades de med en heldag på Vimmerby adventure park.

Foto: Johannes Widergren

Södra Vi2021-12-01 16:00

Konceptet går ut på att eleverna själva ska ta sig till skolan och inte bli skjutsade. Helst ska man gå men det ges även poäng till de som åker kollektivt, vilket ibland är nödvändigt för att barn på landsbygden ska ha en chans.

– Det tar upp två viktiga bitar, dels miljöaspekten där vi måste åka mindre bil, men sedan behöver vi också bli bättre på att röra på oss, säger Vimmerby kommuns folkhälsosamordnare Anders Degerman.

Med På egna ben vill man slå två flugor i en smäll men Anders Degerman säger att det till och med finns en tredje fluga.

– Vi har också en stor otrygghet runt våra skolor där föräldrar inte törs låta sina barn gå själva på grund av alla bilar. Istället väljer de att köra och då blir det en ond cirkel. Det här kan vara ett sätt att bryta det, säger han.

undefined
Anders Degerman hoppas att man med Södra Vi-klassen som gott exempel ska kunna locka fler klasser i kommunen till att vara med i tävlingen nästa år.

Sammanlagt i länet deltog 67 klasser som tillsammans gick 54 011 kilometer under fem veckor. I Vimmerby kommun var det bara en klass, klass 4 på Södra Vi skola, som deltog och de vann således första pris, en heldag på Vimmerby adventure park. 

– Det krävs mycket fotarbete av den som håller i det, i det här fallet jag. Man behöver vara ute i klasserna för att det inte ska rinna ut i sanden men den tiden har jag inte haft. Den klassen som nappade nu kan vi använda som exempel för att locka fler, säger Anders Degerman.

Folkhälsosamordnaren frågade också klassen om de kan tänka sig att delta i tävlingen nästa år.

– Ja, det vill vi, svarade hela klassen i kör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!