Premiär för sommarlovsfiske vid Krön

Under måndagen gick startskottet för sommarlovsfiske vid Krön. "När man får upp en gädda eller en abborre så är det en väldigt skön känsla", berättar deltagaren Vincent Eliasson.

Under måndagen var det premiär för sommarlovsfiske vid Krön.

Under måndagen var det premiär för sommarlovsfiske vid Krön.

Foto: Elin Elmström

Södra Vi2022-07-05 05:00

Spön släpps i marken, de åtta deltagarna pratar i munnen på varandra och någon springer för att hämta ledare Fredrik Starenflykt. För på kroken har Leo Ehrendahl en gädda.

– Jag trodde först att det var en stor abborre, berättar han.

undefined
11-åriga Leo Ehrendahl drog upp en 52 centimeter lång gädda. När ledare Fredrik Starenflykt frågar om han vill släppa tillbaka den är svaret nej. Den ska han försöka sälja tillsammans med en kompis.

Gäddan visar sig väga 0.90 kilo och är en av flera fiskar som fångats under morgonen. 

– Den första fångades redan efter nio minuter, så det går bra. Jag har mycket beten så de får prova olika metoder, berättar Fredrik Starenflykt som arrangerar eventet för barn födda mellan 2008-2013 tillsammans med Malin Starenflykt. 

undefined
"Idag fiskar de med kastspö och metspö. Dagen började med att de gick igenom lite utrustning, vad man ska tänka på säkerhetsmässigt och olika typer av drag" berättar Malin Starenflykt som tillsammans med Fredrik Starenflykt anordnar eventet genom sitt företag Starlings.

–Vi har alltid haft någon barnaktivitet som vi anordnat. Fredrik har också hållit på med fisketävlingar i tio års tid. Så vi valde att testa och se om det finns ett intresse. Det verkar det göra. Idag är det fullbokat och det är många som frågat om vi inte ska ha fler datum, berättar hon.

undefined
"Jag gillar faktiskt att fiska väldigt mycket" berättar Vincent Eliasson.
undefined
Henry Gustavsson och Nils Johansson visar upp den senaste fisken som fångats. "Idag är det barn som är från Kisa, Vimmerby och Djursdala. Vi har även barn anmälda som kommer från Stockholm och Blackstad", berättar Malin Starenflykt.

Men till en början är det denna vecka som gäller. 

– Eventuellt blir det igen senare i sommar. Det finns ingen annan i kommunen som erbjuder samma tjänst så jag tror att det finns ett behov. Många barn är väldigt naturintresserade samtidigt är det lätt att de hamnar framför en skärm på sommarlovet. Så jag tycker att det känns viktigt att kunna erbjuda detta, säger Malin Starenflykt.

undefined
"Till idag var det tio anmälda, vilket är fullbokat. Vi har sagt att vi vill ha små och hanterbara grupper så att man får lite kvalitetstid när man fiskar", berättar Malin Starenflykt.

Vincent Eliasson står vid kanten till sjön, tar sats och kastar. 

–Det är trevligt att fiska och när man får hugget så kittlas det lite i magen, berättar han. 

Leo Ehrendahl är nöjd med att ha lyckats fånga en gädda. "Det gick ju bra, eller hur?" frågar Fredrik Starenflykt och får ett "ja" till svar.
Leo Ehrendahl är nöjd med att ha lyckats fånga en gädda. "Det gick ju bra, eller hur?" frågar Fredrik Starenflykt och får ett "ja" till svar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!