Ett halvt sekel med äggproduktion

I Skäfshult har det funnits äggproduktion i över 50 år. "Mina föräldrar började 1968" säger Bo Davidsson, som driver verksamheten i dag.

Bovanshönsen är duktiga flygare.

Bovanshönsen är duktiga flygare.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2020-10-07 18:00

Bo Davidsson säljer själv äggen från gårdens hönor, till affärer och andra köpare i närområdet.

– Mina föräldrar började 1968, så 52 år har vi haft äggproduktion på gården, berättar Bo Davidsson. 

Vi är på plats när hälften av den 2000 höns starka besättningen ska bli utsläppta från hönshuset för dagen. När dörrarna öppnas strömmar det en strid ström av vita Bovans-höns, en ras som man kallar för värphybrid vilket innebär att de är avlade just för att lägga mycket ägg.

– Det finns något som heter koutsläpp, när man släpper ut korna på våren. Det här kan man säga var ett hönsutsläpp. Det tar ett litet tag på våren när man börjar släppa ut dem igen efter vintern. De springer inte ut såhär då, utan det blir successivt att de blir tuffare och tuffare. 

Hur har äggproduktion förändrats genom tiderna?

– Hönsen har blivit mindre och värper mer. Nu har man frigående höns med utevistelse.

Själv började Bo Davidsson med frigående höns utomhus 1988. 

– Det var nästan lite för tidigt så jag hade svårt att bli av med de äggen. I början på 80-talet så började det bli diskussioner om att man skulle göra det bättre för hönsen.

En värphönas livslängd ligger på ungefär ett och ett halvt år. Varje höna lägger nästan ett ägg om dagen.

En utmaning med att vara äggproducent är risken för att få in smitta. Nu på hösten finns de risker med flyttfåglar som flyger över och kan sprida smittor till hönsen.

– Det är riskmoment när man har dem så här, särskilt när det kommer flyttfåglar och flyger över. Salmonella är också lurigt, om man får in det måste man slå ut allting. 

Med 2000 höns är Davidssons anläggning liten i sammanhanget. Anläggningar med runt 20 000 - 40 000 höns ses som normalstora idag. 

– Det går mot större och färre anläggningar. Jag säljer alla mina ägg själv, då går det att få det att funka.

Genom att sälja alla sina ägg själv har han kunnat undvika den prispress som sker på äggpriset inom branschen, förklarar han.

– Det sägs att det är väldigt dåliga äggpriser just nu, men jag som säljer mina ägg själv behöver inte vara orolig för det.

Efterfrågan på lokalt producerade ägg är bra, menar Bo Davidsson.

– Jag har byggt upp det under många år. Jag får tacka nej det ringer ibland folk som vill köpa, men jag kan inte utan jag måste leverera till de som jag har börjat med, säger Bo Davidsson. 

Vita äggen kommer från vita hönorna. De bruna kommer från bruna hönor.
Vita äggen kommer från vita hönorna. De bruna kommer från bruna hönor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!