Gymnasieelever delvis tillbaka i skolan

Utspridda i den rymliga matsalen på gymnasiet genomförde elever på skärtorsdagen olika ämnesprov.

Liam Smith, Storebro,  naturvetenskapliga programmet, tycker att distansstudierna gått bra och att han haft lättare att koncentrera sig hemma. Däremot har det inte varit samma kontakt med kompisarna.

Liam Smith, Storebro, naturvetenskapliga programmet, tycker att distansstudierna gått bra och att han haft lättare att koncentrera sig hemma. Däremot har det inte varit samma kontakt med kompisarna.

Foto: Ivonne Svahn

Skola och utbildning2020-04-14 12:00

För drygt fyra veckor sedan beslutade regeringen att stänga alla gymnasier i landet. Sen dess har eleverna i Vimmerby i huvudsak studerat på distans och det har fungerat bra hittills. 

En del elever läser också på skolan, bekräftar Anna–Kristina Mäkitalo, som är en av rektorerna på Vimmerby Gymnasium.

– Ja, det är enstaka elever som kommer hit, de kanske jobbar två och två med såna uppgifter som kan vara svåra på distans. Det förekommer också att någon mindre grupp kommer för att göra ett prov.

Ola Karlsson, chef barn- och utbildningsförvaltningen, förklarar att skolan låtit enstaka eller elever i små grupper komma om de haft teknikstrul, examinationer, prov eller praktiska moment kopplade till yrkesprogram, så att de ska klara av sin utbildning. 

– Ibland har det handlat om stödjande insatser för elever som inte kunnat studera hemma. De har varit på skolan sedan dag ett. Vår bedömning var vid stängningen att skolan i sig inte var farlig utan att vi inte skulle ha större sammanslagning av människor. 

Robert Davidsson, mattelärare, säger att det fungerat bra.

–  Jag har bra kommunikationsmöjligheter med eleverna. Jag har översikt med digital mattebok med bra förutsättningar för mig och eleverna, säger han.

Eleven Liam Smith sitter på biblioteket i väntan på att få göra ett spanskaprov. Han säger att distansstudierna gått bra. 

– Jag har haft det lättare att koncentrera mig hemma, säger han.

Han berättar att tekniken ibland kärvat men att han själv inte drabbats.

På torsdagen genomförde flera elever sina prov på Vimmerby gymnasium.
På torsdagen genomförde flera elever sina prov på Vimmerby gymnasium.
Karta: Vimmerby gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!