Skogsägare tror på stigande skogspriser

Priset på skogsmark har aldrig varit högre. Trots vikande virkesmarknad tror mer än hälften av skogsägarna att priserna ska fortsätta att stiga.

Skogsbarometern presenterades i Vimmerby av Ida Nylén, Magnus Edmark, Marianne Gunnarsson och Nils Persson. "Det finns en stark tro att skogen ska lösa klimatproblemen och behov av mat och kläder".

Skogsbarometern presenterades i Vimmerby av Ida Nylén, Magnus Edmark, Marianne Gunnarsson och Nils Persson. "Det finns en stark tro att skogen ska lösa klimatproblemen och behov av mat och kläder".

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-12-04 19:30

– Mjuka värden som jakt, fiske och rekreation och känslan att äga skog spelar en allt större roll för skogsägarna, säger Magnus Edmark, mäklare på LRF Konsult i Vimmerby.

Årets Skogsbruksbarometer som tagits fram av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankarna visar att priset på skogsmark aldrig har varit högre än nu. Enligt rapporten ligger priset för en skogskubikmeter på uppemot 700 kronor i norra Kalmar län.

– Det gör att vi har en prisnivå på ungefär 100 000 kronor per hektar, säger Magnus Edmark.

Rapporten visar att 52 procent av skogsägarna i norra Kalmar län tror att priset på skogsfastigheter kommer att fortsätta att öka de närmaste åren. Det är färre än för ett år sen då 63 procent trodde på stigande fastighetspriser.

Sex av tio skogsägare skulle också köpa skog för pengarna om de hade en miljon att investera.

Samtidigt finns det en viss oro för en avmattning i skogsbranschen, särskilt vad det gäller timmerpriser och priset på massaved. I det avseendet tror knappt var fjärde på stigande priser närmaste året.

– Det är Brexit, oro för handelskrig och den allmänna världskonjunkturen som når ända in i skogen också i Kalmar län, säger Nils Persson från Tjustbygdens Sparbank.

Utöver konjunktur och världshandel påverkar även grannbarkborren priserna på råvaran, men inte i samma utsträckning priserna på skogsmark.

–  Folk frågar om granbarkborren, men det verkar inte alls avskräcka från att köpa skog. Däremot verkar det påverka vad man planterar efter avverkning. Tendensen är att fler planterar tall, trots den ökade risken för betesskador av vilt, säger Nils Persson.

Ungefär hälften av all skog i Sverige är privatägd. I Vimmerbyregionen ligger en vanlig skogsgård i snitt på 50-100 hektar, men variationerna är stora.

70 procent av all skog som säljs köps av någon som redan äger skog. Vanligast är en försäljning inom familjen, men det kan också vara till en granne.

– Man får kanske en chans i livet att köpa grannmarken, då slår man gärna till, säger Marianne Gunnarsson på Vimmerby Sparbank.

Rapporten visar också att många skogsägare ser skogen som en lösning på en del av klimatproblemen.

– Skogen ses i en allt större utsträckning som en viktig faktor för att minska utsläppen och även som råvara till konsumtionsprodukter som kläder, emballage förstås och även mat, säger Magnus Edmark. 

Diagrammet visar prisutvecklingen på skogsmark de senaste tio åren. Den blå kurvan avser södra Sverige.
Diagrammet visar prisutvecklingen på skogsmark de senaste tio åren. Den blå kurvan avser södra Sverige.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!