Lagom inne på det andra kvartalet under 2019 har totalt 16 anmälningar om klotter och skadegörelse gjorts i Kisa. Vid kommunens badplats Värgårdsudde har problematiken accelererat under den senaste tiden, och enligt polisen i Östergötland är den här typen av brott svåra att utreda.

– Det krävs i princip att vi tar personen på bar gärning, för att kunna styrka brottet, och det är väldigt sällan som det händer. Om man ser något misstänkt ska man absolut ringa till oss, och förhoppningsvis hinner vi dit i tid, men tyvärr är det ju svårt på en ort som Kisa, på grund av framkörningstid, förklarar Terneborn.

Vad gör ni för att förebygga den här typen av brott?
Artikelbild

| "Kanske kan vi tillsammans med kommunen hitta ett förebyggande arbetssätt", säger områdespolisen.

– Det handlar delvis om att vi är synliga, att vi patrullerar, men det är oftast ett problem på mindre orter där vi kanske inte alltid är så synliga som vi skulle vilja vara.

Går det att få ett stopp på skadegörelsen?

– Ja och för det krävs iakttagelser. Vi har haft fall, när det gäller klotter, där det har använts någon form av tagg och får vi då tag i någon på bar gärning kan vi ibland koppla ihop det med liknande skadegörelser.

Peter Viveland, områdespolis i Kisa, menar att en lösning kan vara att identifiera källan till problematiken.

Artikelbild

| "Det är svåra brott att få någon dömd för", säger Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

– Vi pratar ofta om orsaksanalyser, vad är orsaken till att man är just där? Är det en undanskymd plats, finns det någon form av insyn? Man behöver undersöka om det är något som man kan påverka. Innan kommunen kör ut nya grejer till Värgårdsudde är det kanske bra att se över vad man kan göra. Kanske kan vi tillsammans hitta ett förebyggande arbetssätt.