– När jag var där på botten trodde jag definitivt att jag skulle få leva med smärtan resten av mitt liv, helt beroende av värktabletter, men att jag lyckades komma vidare var en dröm som gick i uppfyllelse. I dag känns det skönt att ha besegrat någonting, det är något jag är väldigt stolt över, berättar hud- och spaterapeuten Ulrica Arvidsson när vi träffar henne vid salongen i Horn, en mulen vårdag i mars.

De senaste månaderna, ända sedan premiärdagen i de nyrenoverade lokalerna, har varit intensiva för Ulrica Arvidsson. Tillsammans med kompanjonen Stella Dubec har hon satsat på företagande på landsbygden, i Horn, mitt på Gamlebyleden. Fröet om ett eget företag började gro redan för tio år sedan men i mars 2010 fick planerna läggas på is. En mörk och kylig vardagsmorgon var olyckan framme, en olycka som var starten på en tuff tid i Ulricas liv.

– Just den morgonen skulle jag ta vår bakhjulsdrivna bil till jobbet, vilket inte riktigt är min grej, så när jag hade kört förbi Äpplerumsbron släppte det helt enkelt. Det jag kommer ihåg är att jag var på väg in i bergväggen och sedan tuppade jag av. När jag vaknade upp igen stod jag med bilen på andra sidan vägen.

Artikelbild

| "Trodde att jag skulle få leva med smärtan resten av livet", säger Ulrica Arvidsson när hon berättar om tiden efter två olyckliga trafikolyckor.

Chockad och omtumlad lyckades hon att ta sig till jobbet i Kisa, men väl där dröjde det inte länge innan smärtan tog över. Via vårdcentralen kom hon i kontakt med en sjukgymnast som snabbt kunde konstatera att "nästan allt" i nackfästet var skadat, något som ledde till en konstant huvudvärk och en känsla av att inte kunna hålla upp huvudet. Med hjälp av värktabletter påbörjade Ulrica sin rehabilitering men nästan exakt ett halvår senare, i september, var det dags för nästa bakslag och en ny trafikolycka.

– Även då var jag på väg till jobbet men på 23/34:an dök det upp en älg. Jag hann bara se något stort och sedan klippte den min passagerarsida. Nacken var ju inte helt läkt då och dessutom dök det upp en annan smärta, i ländryggen och höften, berättar Ulrica.

Under de efterföljande åren var turerna till vårdcentralen många och direktiven hon fick var att genom träning och värktabletter fortsätta sin rehabilitering. Smärtan höll i sig, stegrade och till slut hade Ulrica svårt att gå upp och ned för trapporna eller till och med sitta i soffan.

– Jag blev ganska bra på att ignorera smärtan och ibland, när jag hade tränat, så blev det ju faktiskt lite bättre. När jag började att känna en smärta över magen, och när även högerarmen krånglade, kände jag att något inte stämde. Jag tog kontakt med en kiropraktor och när jag besökte honom tittade han lite snabbt på mig och sa: "jag förstår att du har ont".

Artikelbild

| I mars 2010 var hon med om en trafikolycka strax efter Äpplerumsbron, nästan exakt ett år senare var olyckan framme igen.

Det visade sig att Ulricas bäcken hade vridit sig och att ryggen tagit skada, men efter ett antal besök hos kiropraktorn kunde hon, under hösten 2016, vakna upp, helt utan smärtor. Med den tuffa perioden bakom sig kunde hon dessutom ta tag i sina utbildningsdrömmar och nu, lite mer än två år senare, har hennes företag U-beauty tagit fart på allvar.

– Efter nästan sex år med värk var det en fantastisk befrielse att vara smärtfri. I dag har jag huvudvärk ganska sällan, men jag måste fortfarande besöka kiropraktorn med jämna mellanrum. För att kroppen ska hålla är jag tvungen att träna och verkligen prioritera mig själv, och det är en läxa som jag har lärt mig.