Villaägare polisanmäls – eldade i trädgården: "Direkt olämpligt"

En trädgårdseldning i Silverdalen ledde till räddningsinsats och polisanmälan. Ulf Bowein, räddningsledare i Hultsfreds kommun, varnar nu för eldning i tätbebyggt område. 

Ulf Bowein är operativ chef på räddningstjänsten i Hultsfred.

Ulf Bowein är operativ chef på räddningstjänsten i Hultsfred.

Foto: Arkiv

Silverdalen2025-07-07 11:08

Vid 23-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten till en villaträdgård i Silverdalen efter att en person tänt eld på ris och buskar, vilket snabbt väckte oro bland grannarna.

– Grannarna var oroliga och tyckte att elden spred sig nära två grannfastigheter, berättar Ulf Bowein, operativ chef på räddningstjänsten i Hultsfred.

Branden täckte en yta på ungefär tre gånger två meter, men lågorna nådde enligt räddningstjänsten upp till sex meter i höjd och spred kraftiga gnistor. Räddningspersonalen var snabbt på plats efter att larmet kom.

– Vi fick larm och kom dit och kunde konstatera brandens spridningsrisk, säger Bowein.

Branden kunde släckas innan midnatt och ingen person kom till skada. Polisen har varit på plats och en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

– Man får aldrig elda i ett tätbebyggt område som detta. Där råder det eldningsförbud året runt. I detta fall har inte det följts och därför blir detta också ett polisiärt ärende, säger Ulf Bowein.

Han vill samtidigt förtydliga att det aktuella eldningsförbudet för skog och mark inte är det som aktualiseras i detta fall.

– Det vi utfärdat eldningsförbud för handlar om skog och mark, och det här handlar inte om det. Därför har det eldningsförbudet ingenting med det här att göra eftersom det alltid är eldningsförbud i tätbebyggt område.

Att elda sent på kvällen är dessutom ytterligare ett regelbrott.

– Det är ett direkt olämpligt agerande. Det är dessutom ganska mörkt vid klockan 23. Man får inte elda när det är mörkt, utan det är dagtid som gäller. Man ska också kunna övervaka och ha släckutrustning nära till hands. I det här fallet var inget av det uppfyllt.

Trots den allvarliga händelsen menar Ulf Bowein att det inte är ett vanligt problem.

– Folk är oftast väldigt medvetna om vad man får göra och inte. Vi har väldigt sällan problem med det, även när det gäller skog och mark.

Han vill dock påminna om att även vid regn kan brandrisken finnas kvar.

– Många tror att så fort det kommit lite regn så försvinner brandrisken, men det gör den inte. Branden värmer ju naturligtvis vegetationen och då finns risken för att det kan sticka iväg. Något man kan tro är kontrollerat kan helt plötsligt bli okontrollerat, säger Ulf Bowein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!