Elräkningen nära knäcka föreningen: "Vi lider"

Senaste elräkningen var på 58 000 kronor. Det höga elpriset är nära att knäcka Silverdalens Folketshusförening. " Det vore hemskt om vi får slå igen huset" säger ordförande Maria Lockström.

Maria Lockström, som är ordförande i Folkets hus, berättar att det är tuffa tider just nu. "Elräkningarna håller på att ta död på oss. Vi lider", säger hon.

Maria Lockström, som är ordförande i Folkets hus, berättar att det är tuffa tider just nu. "Elräkningarna håller på att ta död på oss. Vi lider", säger hon.

Foto: Olof Carlson

Silverdalen2023-04-11 12:00

– Elräkningarna tar nästan död på oss, säger Maria Lockström, vi har det väldigt tufft nu.

Efter pandemin när det knappast var någon verksamhet alls i huset, så kommer det höga elpriset som ställer till det än värre för föreningen.

– Vi hade jobbat ihop en buffert tidigare, säger Maria Lockström. Men den har nästan gått åt.

Så här långt har man kunnat undvika konkursen. Men det sker på bekostnad av underhållet. Sparpengarna var tänkta att gå till underhåll av huset. Men nu har elkostnaden ätit upp större delen av dem.

– Vårt hopp är nu att vi kan komma ifråga för ett elstöd precis som privatpersoner, säger Maria Lockström. För det behöver vi verkligen, våra inkomster räcker inte till för elräkningar i den här storleken. Men vi klarar oss nog. 

– Det vore för hemskt om vi tvingades lägga ner och bomma igen huset, fortsätter hon. Då skulle huset förfalla fort. Tänk bara på Medborgarhuset i Rosenfors...

– Vi har ett jättehus att värma upp, säger Maria Lockström, och vi kan inte stänga av värmen i de utrymmen som inte används.

Samtidigt måste man hålla värme i de lokaler som hyrs ut, med omtanke om hyresgästerna.

Visserligen finns det bergvärme, men anläggningen är till åren kommen och pumpen får gå för fullt för att värma upp lokalerna. 

– Dessutom har vi ett rörligt elavtal, säger Maria Lockström.

– Det finns så mycket vi skulle vilja göra med huset, säger hon. Men det finns inte pengar till det nu. 

Elräkningen har konkurrerat ut alla andra satsningar.

– Men vi får kämpa vidare, säger Maria Lockström. Vi har en fast hyresgäst, en musikgrupp, som hyr av oss, och vi har en del vanliga uthyrningar. Så har föräldraföreningen på skolan bokat in några datum för att öppna en fritidsgård.

Biografen är dock inte mycket att hoppas på i nuläget, säger hon vidare.

– Utrustningen är för gammal, så den är inte i bruk och vi har inte pengar för att uppdatera den, säger hon.

Men visst finns det ljuspunkter i tillvaron också. Ett nytt samarbete med Riksteatern Hultsfred väcker lite hopp.

Nu i maj blir det premiär, för första gången ordnar Riksteatern Hultsfred en föreställning med "buskisprinsen" Lars Classon, son till Krister Classon. En föreställning som blandar komik och allvar.

– Det är jätteroligt att de vill hyra hos oss, säger Maria Lockström. Det ger oss hopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!