De slet i skogen – i nästan ett dygn

Storbranden utanför Silverdalen är under kontroll och släckt – efter många timmar av hårt slit. "I början gick det i 180", säger Micke Hesselgård vid räddningstjänsten.

Micke Hesselgård.

Micke Hesselgård.

Foto: Olof Carlson

Silverdalen2018-06-27 13:58

Han svarar i telefonen strax före klockan 13:30 på onsdagen. Det var då 21,5 timmar sedan larmet kom om skogsbranden utanför Silverdalen. Räddningstjänsten har varit igång sedan dess.

Och jobbat stenhårt.

– Det var brandflyget som slog larm. Det var tur. Om de inte hade upptäckt branden i det skedet hade det kunnat bli betydligt värre, branden hade kunnat växa sig tre gånger så stor. Brandflyget är en bra resurs, säger Micke Hesselgård, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten.

Branden blev tillräckligt stor ändå. När den var som störst brann ett område om 200 gånger 250 meter. Terrängen var svår att ta sig fram i. Räddningstjänsten drog många meter slang genom skog och mark, över stock och sten. Vatten hämtades ur mindre sjöar i området.

– I början gick det i 180 för oss. Man kan inte köra lika hårt hela tiden, men det går inte att slappna av i början innan man vet att man har kontroll.

På tisdagskvällen slet ett 30-tal personer från räddningstjänsten med att tygla branden. Styrkor från Hultsfred, Silverdalen, Målilla, Järnforsen och Rumskulla deltog. Hemvärnet kallades in och dessutom kom förstärkning från en av Försvarsmaktens helikoptrar i Ronneby, som kunde vattenbomba lågorna från luften.

– Vi hade omringat branden, gått in mot mitten från kanterna och fått kontroll på två tredjedelar av den när helikoptern kom. Den hjälpte oss med den sista tredjedelen, säger Micke Hesselgård.

Var ni någon gång oroliga för vad som kunde ske?

– Man är alltid orolig. Vi hade tur med vädret, det var vindstilla. Om det hade blåst mer hade det kunnat uppstå nya bränder om glöd blåst iväg. Det klarade vi oss ifrån.

Räddningstjänsten tros stanna kvar på brandplatsen till onsdagskvällen, fortfarande förstärkt med personal från hemvärnet. Därefter ska ansvaret för att hålla koll på de sotiga markerna lämnas över till markägaren.

– Vi kan nog ha varit här i ett och ett halvt dygn när vi är färdiga, säger Micke Hesselgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!