Sent ska syndaren vakna

Att vakna fem i tolv är ingen bra idé. Bättre att ta tillvara möjligheterna innan mandatperioden passerat, menar skribenten.

Att vakna fem i tolv är ingen bra idé. Bättre att ta tillvara möjligheterna innan mandatperioden passerat, menar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-11-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet inte hur det är med det, vaknar själv ibland sent, men jag konstaterar att majoriteten s+m äntligen fått upp ögonen för vad Vänsterpartiet lagt fram i budget efter budget efter budget den senaste mandatperioden.

Vi har under åren lagt fram flera tankar på hur kommunen kan satsa på landsbygden i Vimmerby också. Servicepunkter hos butikerna på de mindre orterna är ett sådant förslag. Sådana insatser finns bland annat i Västerviks kommun. Självklart ska vi hämta inspiration därifrån, men vi behöver inte kopiera rakt av. Tvärtom, det finns gott om utrymme för egna idéer och andra runt om i landet att låna av.

Jag gläder mig åt att Tomas Petersson bland annat lyfter fram möjligheter med bibliotek och att hyra in sig med någon verksamhet.

Just de två punkterna är något som alls inte behöver vara bundet till en butik. Jag tänker till exempel på platser som Pelarne, Locknevi, Rumskulla och Djursdala som saknar butik, men inte boende som också kan och vill ha del av kommunal service.

Det går lätt att hyra in sig i en hörna i en bygdegård och där ha ett litet bibliotek. Servat med böcker från centralbiblioteket, en dator för in- och utlåning och andra tjänster och bemannat med ideella krafter för sitt öppethållande.

På så vis skulle vi kunna få flera nya bibliotek i kommunen till en väldigt ringa kostnad. Vimmerby skulle gå emot strömmen då bibliotek annars brukar vara något som det blir färre av.

Se till exempel orten Undenäs i Västergötland där den lokala biblioteksfilialen till hälften hålls öppen av professionen och till hälften med ideella krafter. Det går om man vill! När man började med det fördubblades utlåningen. Och det är väl ändå syftet med ett bibliotek?

Pelarne borde ha fått hjälp med oljepannebytet. Nu har de ordnat det själva och att ge bidrag i efterhand låter sig nog inte göras. Men om kommunen hyr in sig? Håller ett litet bibliotek, kanske hemtjänstpersonal kan använda stället som ”lunch”-restaurang (Återigen Undenäs där såväl hemtjänst som post utnyttjar lokalerna så) mot en liten summa i hyra. Bra för kommunens personal. Bra för miljön. Och en liten inkomst för Pelarne!

Samma modell kan användas på andra platser i kommunen. Andra kommuner hyr kontor för tjänstemän av lokala bygdegårdsföreningar och andra, bemannade några dagar i veckan. Möjligheterna är som ni ser många! Jag är säker på att du som läser det här har egna idéer!

Synd att den avgående majoriteten inte vaknar förrän efter fyra år.