"Saknaden kommer nog lite senare"

Han har varit engagerad socialdemokrat sedan ungdomen och suttit i barn- och utbildningsnÀmnden sedan 1995, de senaste Ären som ordförande. Nu har han bestÀmt sig för att lÀmna BUN, men han lÀmnar ÀndÄ inte politiken helt och hÄllet.

Désirée Liljevall, Nina ÖrnfjĂ€rder, Gunnar Jansson och Tomas KronstĂ„hl i samsprĂ„k, strax innan demonstrationstĂ„get satte i gĂ„ng. Gunnebo musikkĂ„r stod för marschmusiken.

Désirée Liljevall, Nina ÖrnfjĂ€rder, Gunnar Jansson och Tomas KronstĂ„hl i samsprĂ„k, strax innan demonstrationstĂ„get satte i gĂ„ng. Gunnebo musikkĂ„r stod för marschmusiken.

Foto: Ola Axman

VĂ€stervik2018-12-28 06:00

– Jag blir 65 Ă„r nĂ€sta höst och jag har haft som mĂ„lsĂ€ttning att gĂ„ i pension dĂ„. Jag vill vara lite friare och som ordförande i en nĂ€mnd Ă€r man ganska sĂ„ uppbokad, sĂ€ger Gunnar Jansson.

Men han fortsÀtter sitt engagemang i partiet och vill gÀrna sitta kvar i kommunstyrelsen Àven i fortsÀttningen.

– Jag tror det Ă€r bra att inte lĂ€mna allting, för dĂ„ kanske det blir för svĂ„rt.

I mitten av december höll Gunnar Jansson i sitt sista möte med barn- och utbildningsnÀmnden, men Àn sÄ lÀnge kÀnner han ingen saknad.

– Det kĂ€nns lite konstigt att tĂ€nka pĂ„ att jag inte kommer vara med i de hĂ€r sammanhangen lĂ€ngre, jag har ju suttit i nĂ€mnden i 23 Ă„r, sĂ„ det Ă€r lĂ€nge. Saknaden kommer nog lite senare.

Men han tror inte det Àr just nÀmndmötena han kommer att sakna mest.

– Jag tror mer jag kommer sakna samtalen med tjĂ€nstemĂ€n, lĂ€rare och annan personal ute i verksamheterna.

– Och jag har lovat att jag inte kommer bli en sĂ„dan som gĂ„r in och petar i sina eftertrĂ€dares arbete, eller börjar skriva insĂ€ndare och debattinlĂ€gg om hur mycket bĂ€ttre det var nĂ€r jag var ordförande. Jag har sett det hĂ€nda och sĂ„ vill jag inte vara. Men om nĂ„gon skulle komma och be om hjĂ€lp sĂ„ hjĂ€lper jag förstĂ„s gĂ€rna till.

Redan i ungdomsÄren började Gunnar intressera sig för politik, eller kanske snarare samhÀllsfrÄgor.

Han vÀxte upp i Jenny som ett av sju syskon och Gunnar var nummer fyra i syskonskaran.

– Mitt hem var ett ganska typiskt arbetarklasshem. Min pappa jobbade pĂ„ fabrik och min mamma var hemma och tog hand om barnen.

– Jag diskuterade ganska mycket politik med min far, och nĂ€r jag började intressera mig för fackligt arbete kom intresset för politiken naturligt.

Och nÄgot annat parti Àn Socialdemokraterna har inte funnits för honom.

– Det kĂ€ndes i hjĂ€rtat med en gĂ„ng, att det var hĂ€r jag hörde hemma. Men bĂ„de partiet och politiken har förstĂ„s förĂ€ndrats genom Ă„ren i takt med att samhĂ€llet har förĂ€ndrats.

Gunnar berÀttar att han ibland tÀnker pÄ just hur mycket saker och ting har förÀndrats bara under hans livstid. Han tÀnker tillbaka pÄ sin barndom och funderar över hur de egentligen kunde klara sig ekonomiskt pÄ en industriarbetarlön.

– ÄndĂ„ kĂ€nde jag aldrig att jag saknade nĂ„gonting. Visst, det var till exempel inga högar med julklappar pĂ„ julafton. Ibland fick vi saker tillsammans. Jag minns en jul dĂ„ vi fick ett hockeyspel. Jag undrar ibland om dagens barn kommer minnas sĂ„dana saker...

NÀr det blev dags för gymnasiestudier valde Gunnar att lÀsa ekonomi och det var nÄgot han hade tankar pÄ att fortsÀtta med efter militÀrtjÀnsten.

Men innan det var dags att rycka in hade han hunnit arbeta en tid pÄ Electrolux och arbetsledaren tyckte han skulle nöja sig med att ta tjÀnstledigt under tiden.

– PĂ„ den tiden kunde man i princip sluta grundskolan och hitta vĂ€gar till jobb med en gĂ„ng. Det var svĂ„rt att hĂ„lla sig undan om man inte ville jobba, skrattar Gunnar.

– I dag Ă€r det tuffare för ungdomar. Det krĂ€vs i allmĂ€nhet att man har gĂ„tt igenom ett gymnasieprogram.

Han blev erbjuden att fortsÀtta pÄ Electrolux.

– De började investera, bland annat i en stor maskin som jag fick ta ansvar för. Jag vet fortfarande inte varför, för jag Ă€r inget teknisk. Och jag trivdes sĂ„ bra pĂ„ företaget att jag blev kvar.

– Trots att det var en sĂ„ stor arbetsplats kĂ€ndes den familjĂ€r.

Genom sitt engagemang för det fackliga arbetet fick han dessutom möjlighet till vidareutbildningar och arbetet tog honom runt till andra fabriker bÄde i Sverige och utomlands.

SÄ snart han hade börjat engagera sig i facket blev han ocksÄ tillfrÄgad om han kunde tÀnka sig att ta pÄ sig politiska uppdrag. Han började i socialnÀmnden, och senare fick han frÄgan om han ville vara ersÀttare i barn- och utbildningsnÀmnden.

– Det var ett uppdrag som jag tackade ja till med glĂ€dje. Det Ă€r ju ett förtroende man fĂ„r frĂ„n sitt parti och frĂ„n vĂ€ljarna och det ska man vara ödmjuk inför.

Det hÀr visade sig vara ett omrÄde som passade honom bra.

– Det har varit en jĂ€tteutveckling av bĂ„de förskola och skola under den hĂ€r tiden och det har varit intressant att bĂ„de följa och driva dessa förĂ€ndringar. Förskolan till exempel, som har gĂ„tt frĂ„n att vara mer omsorg till att bli en del av den pedagogiska verksamheten.

NÀr Electrolux stÀngde fabriken i VÀstervik arbetade Gunnar pÄ personalavdelningen och i tvÄ Är efter nedlÀggningen jobbade han med att hjÀlpa och stötta de tidigare anstÀllda.

– Vi lyckades nog ganska bra. MĂ„nga gick vidare till andra jobb eller utbildningar.

NÀr kommunen bildade Kompetens VÀstervik fick Gunnar frÄgan om att driva det, tillsammans med Gunilla Andersson frÄn Högskolecentrum.

– Att hĂ„lla kontakt med nĂ€ringslivet blev mitt ansvar och det gick ju hand i hand med mitt tidigare uppdrag sĂ„ det föll sin naturligt att fortsĂ€tta.

NÀr Kompetens VÀstervik gick in i Campus VÀstervik följde Gunnar, och hans arbetsuppgifter, med.

Hela tiden har han kombinerat arbete och politik.

– Jag har aldrig haft nĂ„gra problem med det och jag tycker det har varit bra att ha haft ett jobb.

Personligt

Gunnar Jansson

Ålder: 64 Ă„r

Bor: VĂ€stervik

Familj: Sambo, tvÄ vuxna barn, tre barnbarn och fem bonusbarnbarn.

Intressen: ”Det stora intresset Ă€r ju politiken och det fackliga. Det har ibland fĂ„tt ta lite vĂ€l stor plats. Men annars gillar jag att röra pĂ„ mig, trĂ€dgĂ„rdsarbete och resor.” ”Mat Ă€r ocksĂ„ ett intresse, jag lagar gĂ€rna mat och gillar att experimentera.” andra intressen Ă€r musik och litteratur. ”Jag hoppas att det blir mer tid att lĂ€sa Ă€n och annan bok framöver.”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!