Startade eget i pandemin: "En förändring i samhället"

Till en början skulle 1800-talsvillan utanför Björkfors fungera som sommarbostad – men så kom coronapandemin. Nu har den gjort Joel Ek och hans sambo till egenföretagare.

För nästan exakt ett år sedan flyttade Joel Ek till Ryda utanför Björkfors med sambon Lovisa Bergström. Nu är de båda egenföretagare i "Ryda Form & Funktion".

För nästan exakt ett år sedan flyttade Joel Ek till Ryda utanför Björkfors med sambon Lovisa Bergström. Nu är de båda egenföretagare i "Ryda Form & Funktion".

Foto: Dennis Petersson

Ryda2021-08-19 17:00

När vi kliver in genom grindarna, ut på den grusade uppfarten, visar sig sensommaren från sin bästa sida. Nästan på dagen är det exakt ett år sedan som paret Joel Ek och Lovisa Bergström flyttade från lägenheten i Norrköping till området Ryda i Kindas sydöstra delar, helt utan kopplingar till bygden. Det lantliga och natursköna sommarstället förvandlades till parets permanentbostad.

undefined
1800-talsvillan i Ryda var till en början tänkt som parets sommarställe. Pandemin förändrade förutsättningarna. "Distansarbete är här för att stanna", menar Joel Ek.

– Innan vi ens hade fått tillgång till huset hade pandemin brutit ut och helt plötsligt förändrades spelplanen. Initialt provade vi att endast vara här på helger och semestrar men sedan insåg vi ganska snart att vi lika gärna kunde flytta ut. Jag jobbade nämligen helt och hållet på distans, förklarar Joel, slår sig ned på altanen med en kaffekopp i handen, och fortsätter sedan:

– Pandemin satte sina spår och vi kände tidigt att det här med distansarbete, framförallt inom våra kompetensområden, var en permanent förändring som var på gång i samhället. Jag tror det är något som kommer att bestå.

undefined
I parets vision om ett liv på landet finns både växtodlingar, självförsörjning och egenföretagande.

Paret lyckades hitta sitt lantställe precis innan den våg, med ökande bostadspriser, som har pågått sedan förra året. Enligt Joel hade prislappen förmodligen varit för hög om affären ägt rum i dag. Intresset hade varit större.

– Jag tror att det är fler personer som faktiskt vill flytta från staden och ut på landet om de bara känner efter. I en storstad vänjer man sig vid väldigt många saker, saker som är lite konstigt att vänja sig vid. Man är van vid en hög ljudnivå, att ha väldigt mycket människor runt sig hela tiden och nivån av nedskräpning på gatorna. Under pandemin har nog fler blivit medvetna om de här sakerna, resonerar Joel.

undefined
Intresset för programmering startade hemma vid familjedatorn för i runda slängar 25 år sedan. Därefter har Joel Ek bland annat jobbat på Spotify i Stockholm. Tilläggas bör att han inte är släkt med företagets grundare.

I parets vision om ett liv på landet, med växtodlingar och självförsörjning, fanns också egenföretagandet med. Lovisa, som är utbildad grafisk formgivare och textkommunikatör, startade vid årsskiftet företaget Ryda Form. Joel, med mångårig erfarenhet som mjukvaruutvecklare på bland annat Spotify, anslöt officiellt till företaget för ungefär en månad sedan – och adderade samtidigt ordet "funktion" till namnet. Än så länge drivs verksamheten genom två enskilda firmor, men målet är ett aktiebolag.

– Medan Lovisa har drivit sitt företag, erbjudit formgivning av trycksaker, textproduktion och logotypdesign, är det många som har frågat henne efter webbtjänster – och det är ju exakt det som jag kan. Vår tanke är att rikta oss mot mindre företag och förutom formgivning erbjuda professionella webbtjänster och distansutbildningar i it-säkerhet, förklarar Joel.

Finns det en efterfrågan eller är det här saker som företagare ordnar på egen hand?

– I dag är det vanligt att företagare använder en plattform som exempelvis Facebook för att hantera sin digitala synlighet, och man ser sig ofta som användare när man i själva verket är en kund. Vi vill erbjuda ett alternativ till det där man får en mer professionell framtoning samtidigt som man har full kontroll över sin kundbas. Vår utmaning blir att få företagare att förstå vilken relation de har till plattformarna.

undefined
Sedan en månad tillbaka har paret Lovisa Bergström och Joel Ek slagit sina kompetens samman och bildat företaget Ryda Form & Funktion. "Vi vill rikta oss mot småföretagare", förklarar Lovisa.

I slutet av intervjun kommer Lovisa hem från sitt deltidsjobb som förskolelärare.

Hur känns det att ha lämnat tryggheten i heltidsanställningar?

– Här, i jämfört med när vi bodde i Stockholm och Norrköping, är våra levnadskostnader inte särskilt stora, så vi känner ingen otrygghet direkt. Vi klarar oss hela tiden, svarar Lovisa.

Kontrasten mot livet i Stockholm, där både Lovisa och Joel hade heltidstjänster, är stor. "Man vänjer sig vid många konstiga saker i en storstad", säger Joel.
Kontrasten mot livet i Stockholm, där både Lovisa och Joel hade heltidstjänster, är stor. "Man vänjer sig vid många konstiga saker i en storstad", säger Joel.
Nyföretagande

"2020 blev ett rekordår sett till antalet registreringar av nya företag. Under året startades 73 500 företag i Sverige, en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Så många nyregistreringar av företag har aldrig skett under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik. Av alla företag som grundades var 78 procent aktiebolag. Det är sannolikt en konsekvens av att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25 000 kronor. Källa: www.visma.se

Karta: Ryda, Björkfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!