Peter FjÀllgÄrd har fÄtt klÀm pÄ rostade mandlar. Torrostade, kanderade, saltade, smaksatta. Nu vill han ta experimenterandet med smaker frÄn husbehov till affÀrsverksamhet och samtidigt bocka av en punkt pÄ sin bucket list.
â För nĂ„gra Ă„r sedan drev jag campingen pĂ„ uppdrag av MAIS i Mariannelund, och jag har alltid varit sugen pĂ„ nya projekt och haft en dröm att driva eget företag i nĂ„gon form. Jag har en del jag vill hinna med att genomföra i livet och dĂ„ Ă€r det dags att ta tag i det.
Planen var att lansera mandelföretaget till sommaren. En bruten lÄrbenshals efter fall frÄn ett tak bromsade det.
â Jag fick lĂ€gga allt i malpĂ„se, jag kunde inte fixa det nĂ€r jag hoppade omkring pĂ„ kryckor och har varit sjukskriven till förra veckan. Men i onsdags förra veckan frontalkrockade jag med en Ă€lg, och det blev vĂ€l lite bakslag i rehabiliteringen...
Med alla tillstÄnd i hamn Àr han redo att dra igÄng under hösten. Mandlarna rostas hemma i ugnen. Sedan kanderas och smaksÀtts de i koppargryta pÄ gasollÄga pÄ plats.
â Tanken Ă€r att vara ute pĂ„ olika evenemang, som Rumskulladagen, marknader, visafton i Nyllinge brĂ€nneri och jag hoppas kunna komma in pĂ„ julmarknaden pĂ„ NĂ€s. Frödinge marknad eller Tuna Baluns kan bli det första stora.
Med sitt engagemang i föreningslivet och VÀnsterpartiet i Vimmerby ser han den nya rollen som smÄföretagare som ett spÀnnande komplement.
â Det blir Ă€ndĂ„ en ganska tvĂ€r kontrast med allt föreningsliv, dĂ€r man gör allt för alla andra. Det Ă€r inte sĂ€rskilt troligt att jag kommer att tjĂ€na nĂ„gra pengar pĂ„ det hĂ€r, jag gör det för att det Ă€r roligt och det Ă€r nĂ„got dĂ€r jag helt och hĂ„llet sjĂ€lv vĂ€ljer hur mycket jag vill hĂ„lla pĂ„. Sedan tĂ€nker jag att jag kan ha nytta av erfarenheterna i politiken.
NÄgra planer pÄ att sluta jobba inom omsorgen har han inte.
â Inte alls. Jag Ă€lskar mitt jobb och vill fortsĂ€tta med det. Det hĂ€r Ă€r ett fritidsföretag fram till pensioneringen. Sedan blir det vĂ€l ett pensionĂ€rsföretag. Jag Ă€r nyfiken pĂ„ att se med hur smĂ„ medel man kan börja och hur lĂ„ngt man kan driva det. Karamellkokeriet i Mariannelund Ă€r bland de bĂ€sta pĂ„ sin typ av karameller, sedan startade Johan Zedig sitt glassföretag. Jag tĂ€nker i förlĂ€ngningen nötter och mandlar som ett tredje ben i regionen. Jag mĂ„ste testa, i alla fall.