Förvaltare om Kvilleken: "Gott tecken"

Det sägs att ekar växer i 300 år, vilar i 300 år och dör i 300 år. Ändå pryds Kvilleken, som är klart äldre än 900 år, av knoppar. Under våren har en gärdesgård byggts kring trädet för att hålla det ökade besöksantalet på avstånd.

Gärdsgården runt Kvilleken är till för att skydda besökarna från fallande grenar.

Gärdsgården runt Kvilleken är till för att skydda besökarna från fallande grenar.

Foto: Henrik Nestor

Rumskulla2020-05-10 10:00

Ingen vet exakt hur gammal Kvilleken är, men troligen runt tusen år.

– Det är svårt att säga precis eftersom stammen är ihålig, säger Jerry Svensson, förvaltare för Kvills naturreservat vid Länsstyrelsen Kalmar. Vi kan dock vara säkra på att trädet var hundratals år gammalt redan på Gustav Vasas tid, vilket ger ett fascinerande perspektiv.

Under år 2013 och 2014 genomfördes en analys av trädets hälsa. Resultaten ledde till en rad insatser såsom strössling av lövvedsflis för att stimulera rötterna och ekologisk besprutning av lövverket för att avvärja fjärilslarver. Men trots åtgärderna störtdök trädets hälsa under 2015 och 2016. Sedan dess har Länsstyrelsens arbete med eken handlat mycket om bevattning,. Senast har fokus skiftat från att värna själva eken till att skydda den växande skaran av besökare.

– I och med uppmärksamheten gällande ekens hälsa har besökarantalet stigit, säger Svensson.

– Den senaste tiden har det blivit uppemot 20 000 personer per år. Gärdsgården byggdes tidigt i våras för att hålla folk på avstånd. Murkna grenar kan falla ner från trädet och vi vill inte beskära ett så gammalt träd.

Så hur mår Kvilleken? Är knopparna ett sundhetstecken?

– Jag har inte varit där ute själv än, så jag vet inte. Men inget förvånar mig när det gäller ett gammalt träd. Om knopparna har börjat svälla är det ett gott tecken, men ingen garanti för något.

Små knoppar längst ut på Kvillekens grenar.
Små knoppar längst ut på Kvillekens grenar.
Karta: Kvilleken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!