Medborgarhuset går på konkursauktion

Medborgarhuset i Rosenfors säljs på auktion. Den en gång så populära samlingslokalen har stått tom i några år och förfallit alltmer sedan ägaren gått i konkurs.

Medborgarhuset i Rosenfors går under klubban. På måndag går nätauktionen ut och kommunalrådet Lars Rosander håller tummarna för att det kommer en seriös köpare.

Medborgarhuset i Rosenfors går under klubban. På måndag går nätauktionen ut och kommunalrådet Lars Rosander håller tummarna för att det kommer en seriös köpare.

Foto: OLOF CARLSON

Rosenfors2020-10-07 08:00

Nu gör konkursförvaltaren advokat Jonas Premfors från Stockholm ett försök att sälja Medborgarhuset på en nätaktion. Men - intresset är så där... Fem bud är lagda, varav det högsta är på 55 000 kronor. Och det trots att det finns ett fullt modernt restaurangkök därinne.

På måndag klockan tolv faller klubban. Först då vet vi vem som är ny ägare. Det vill säga om vinnande budet accepteras.

Enligt auktions- och värderingsfirman Units som säljer huset på uppdrag av Jonas Premfors på advokatbyrån i Stockholm är taxeringssvärdet på Medborgarhuset 126 000 kronor. 

Hultsfreds kommun finns inte med bland budgivarna. 

– Vi har sålt huset en gång i tiden, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), och vi har ingen ambition att köpa det tillbaka.

Han håller i stället tummarna för att det ska komma någon seriös köpare och ta hand om Medborgarhuset.

– Jag upplever det inte som att vi har någon brist på samlingslokaler, säger Rosander. På totalen räcker det till, speciellt nu när Valhall kommer tillbaka som samlingslokal.

Huset byggdes en gång i tiden, på 1940-talet, av ideella krafter i Rosenfors med stöttning från bruket på orten. Det behövdes en samlingslokal i det lilla, men livaktiga samhället. Och som samlingslokal blev Medborgarhuset mycket uppskattat, med allt från födelsedagsfester till danser, bingolokal och många andra sammankomster. Genom åren har här också funnits post, polisstation och affär.

Men efter att ha kämpat med ekonomin under snart sagt hela 2010-talet, blev nedläggningen ett faktum. Huset såldes 2013 till en privat investerare som hade stolta planer på att skapa en gourmétrestaurang här. Det gjordes en riktig storsatsning på köket, med modern utrustning av alla de slag. Men planerna rann mer eller mindre ut i sanden. 2015 kom den stora flyktingkrisen och då blev Medborgarhuset navet i en stor flyktingförläggning, tillsammans med tre hyreshus i närheten.

Men behovet flyktingbostäder minskade och snart nog sattes bolaget i konkurs. Sedan dess har huset stått tomt och övergivet av alla, utom av klottrare. Och en vildvuxen gräsmatta utanför gör att det ser än mer övergivet ut. Till stort förtret för grannarna.

Rolf Strandberg bor granne, några hus i från medborgarhuset.

– Det ser för bedrövligt ut, tycker han, det ligger ju mitt inne i byn och det ger ett trist intryck av hela Rosenfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!