Marcus, 28, jobbar heltid som aktieinspiratör

"Tänk långsiktigt och investera inte mer än du har råd att förlora". Det är bästa tipset till nybörjaren på börsen från aktieinspiratören Marcus Lindblad, 28.

Det är egentligen ganska enkelt att investera på börsen, säger Marcus Lindblad som skapat både karriär och företag med att lära andra att investera i aktier och fonder.

Det är egentligen ganska enkelt att investera på börsen, säger Marcus Lindblad som skapat både karriär och företag med att lära andra att investera i aktier och fonder.

Foto: Privat

Rosenfors2021-10-10 09:00

Intresset för att spara pengar vaknade redan när han bodde hemma i Rosenfors. Redan som liten väcktes intresset för att spara.

– Det var nog genom serien Spara och Slösa som intresset vaknade, säger han.

Och sparade gjorde han, bland de första målen var att få ihop till en egen mobiltelefon.

Några år senare vaknade intresset för börsen. Marcus Lindblad gick med i Unga Aktiespararna för att lära sig mer. Samtidigt upptäckte han att flera av kompisarna ville lära sig. Och Marcus ville dela med sig av kunskaperna. Han startade sin hemsida för att hjälpa till.

Och det i sin tur har vuxit ut till ett eget företag, och ett heltidsjobb. Han har byggt upp en karriär som egen företagare på att vara aktieinspiratör och genom sin hemsida, Sparacash.se, ger han råd och tips om hur man lyckas på börsen. 

– Så jag lever numera på att lära andra hur man sparar, säger Marcus Lindblad, som numera har hemmabasen i Norrköping där han hamnat efter omvägen till huvudstaden och en långresa till Australien och Asien.

Nyligen blev han dessutom "headhuntad" som aktiecoach av en av landets större kvällstidningar.

– De hörde av sig och ville att jag skulle börja svara på läsarnas frågor, och det ville jag naturligtvis, säger Marcus Lindblad.

Framöver kommer hans signatur att synas regelbundet i spalterna, med råd och tips till läsekretsen.

Och det kan bli ganska mycket att göra, med tanke på att intresset för börs och aktiefonder ökat kraftigt det senaste ett och ett halvt åren. Kanske framförallt bland unga människor.

– Intresset har formligen exploderat. Det är nog pandemin som är orsaken, tror Marcus Lindblad.

– Många har suttit hemma och pluggat eller jobbat och de har kunnat följa börsutvecklingen.

Men att vara nybörjare på börsen är inte helt lätt, det är mycket att tänka på. Marcus Lindblad berättar att det är viktigt att läsa på och ha koll, att förstå vad företagen tjänar sina pengar på.

– Man ska heller inte drabbas av panik om börsen skulle gå ner, säger han.

– Börsen är börsen och företagen företag. Även om börsen är skakig kan företagen gå vidare. Så det gäller att tänka långsiktigt och inte investera mer än man har råd att förlora. Om du investerar en tusenlapp i dag, och behöver ha den nästa månad, ska du inte investera, menar Marcus Lindblad.

Det gäller att hänga med i svängarna.
Det gäller att hänga med i svängarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!