Garanterar jordgubbar till midsommar

Vågar vi förvänta oss jordgubbar till midsommar? Efter en kall mars och april lyssnar vi med Axelssons i Aby om de har ett lugnande besked.

Säsongen är minst två veckor försenad. "Blomningen har precis börjat", säger Andrzej Róg som ändå kan garantera jordgubbar till midsommar.

Säsongen är minst två veckor försenad. "Blomningen har precis börjat", säger Andrzej Róg som ändå kan garantera jordgubbar till midsommar.

Foto: Charlotte Madestam

Rosenfors2021-05-16 16:00

– Det blir jordgubbar till midsommar, garanterar Andrzej Róg, driftledare för trädgårdsodling.

Frågan känns befogad, efter den kalla vår som varit, och enligt Andrzej Róg har jordgubbssäsongen mycket riktigt kommit igång senare än normalt. Förra året var jordgubbar rent av en extrem bristvara till midsommar, efter frost i maj. 

– Det har varit kalla nätter under mars och april, och heller inte så varmt mitt på dagen, så blomningsperioden har precis börjat, så vi räknar med första skörden 30 dagar från nu ungefär. Det skulle betyda att vi har jordgubbar klara till veckan innan midsommar, det är minst ett par veckor senare än normalt, säger Andrzej Róg.

undefined
Några av de första jordgubbarna som syns hos Axelssons i Aby.

Det som räddar att det blir jordgubbar till midsommar i tillräckligt stor mängd är att Axelssons i Aby odlar jordgubbar i tunnlar sedan 2016 och numera har man 20 tunnlar på två hektar. Utöver de friland man har.

– En tidig säsong kunde vi erbjuda jordgubbar till midsommar, nu kan vi garantera det varje år. Det var största argumentet till att satsa på tunnlar, säger Andrzej Róg.

undefined
Numera odlar Axelssons i Aby jordgubbar i 20 tunnlar. På frilanden händer det däremot inte så mycket med blomningen på grund av vädret. Det räckte inte med den värmekick som var ett par dagar.

Försäljningen ökar drastiskt till midsommar, då är försäljningen tre gånger så stor som en vanlig helg.

– Den största utmaningen är att få en drastisk ökning i produktionen, för att motsvara efterfrågan. Medan odlare i Tyskland, Holland, England och de länderna jobbar för att få en jämn skörd hela säsongen, jobbar vi i Sverige för att få en jättemängd till midsommar och ändå få en ganska lång säsong efter det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!