Turerna kring Rimforsa skola fortsÀtter

Debatterna kring Rimforsa skola har varit mÄnga. Nu har den styrande koalitionen i Kinda kommun framfört ett nytt förslag, som under mÄndagen kom att Äterremitteras.

Debatterna kring Rimforsa skola har varit mÄnga. Ett nytt förslag har nu lagts fram av den styrande koalitionen, men det kom att Äterremitteras. (Arkivbild)

Debatterna kring Rimforsa skola har varit mÄnga. Ett nytt förslag har nu lagts fram av den styrande koalitionen, men det kom att Äterremitteras. (Arkivbild)

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-09-14 02:00

Den styrande koalitionen lade under mÄndagen fram ett förslag om en ut- och ombyggnation pÄ befintligt skolomrÄde. Men Àrendet kom att Äterremitteras, till Christer Segerstéens (M), kommunalrÄd och ordförande i kommunstyrelsen, besvikelse.

– Det blev vĂ€ldigt mycket diskussion frĂ„n oppositionens sida. TyvĂ€rr visade det sig att en majoritet krĂ€vde Ă„terremiss, sĂ„ kommunstyrelsens beslut blev att Ă„terremittera Ă€rendet och ta fram en hĂ„llbar, lĂ„ngsiktig plan för förskolor och skolor i Rimforsa, berĂ€ttar han.

Förslaget gÀller en tillbyggnad om tvÄ vÄningar pÄ den befintliga skolbyggnaden. Ett alternativ Àr en tillbyggnad om en vÄning samt en utbyggnation av övriga byggnaden. Segerstéen stÄr fast vid att förslaget Àr det bÀsta alternativet för Rimforsa skola.

– Ska du göra ett nybygge pĂ„ annan mark Ă€r det en helt ny detaljplan som behövs och det tar ett par Ă„r att fĂ„ fram. NĂ€r man bygger om och bygger ut kan man göra en mindre planĂ€ndring och dĂ„ vinner man tid.

undefined
Christer Segerstéen (M) Àr besviken över beslutet att Äterremittera förslaget om en ut- och ombyggnation pÄ befintligt skolomrÄde. (Arkivbild)

OppositionsrÄd Conny Forsberg (S) vill se ett mer genomarbetat förslag innan han tar stÀllning.

– Återremissen var nödvĂ€ndig. Förslaget som lades saknade bĂ„de kostnads-, risk- och sĂ„rbarhetsanalyser. Det finns bara en icke genomarbetad skiss. Vi inom Socialdemokraterna kĂ€nner att vi inte kan ta ett beslut utan att ha klart för oss vilka konsekvenser det fĂ„r, bĂ„de ekonomiskt och pĂ„ andra sĂ€tt. Det handlar om ganska mycket pengar och dĂ„ mĂ„ste det ocksĂ„ bli bra för samhĂ€llet.

Vidare belyser Forsberg att det Àr viktigt att tÀnka pÄ hur skattemedlen hanteras vad gÀller investeringar.

– Vi har inga problem med att lĂ€gga 200 miljoner sĂ„ lĂ€nge det blir en lĂ„ngsiktig, hĂ„llbar lösning. DĂ„ Ă€r vi nöjda.

undefined
Conny Forsberg (S) vill ha ett tydligare förslag innan han kan ta stÀllning till den styrande koalitionens förslag om en ut- och ombyggnation pÄ befintligt skolomrÄde. (Arkivbild)

Socialdemokraterna menar Àven att de inte Àr fastlÄsta vid ett specifikt förslag.

– Vi har inga problem med att byta fot, men hade gĂ€rna hĂ„llit en dialog sĂ„ vi hade kunnat genomföra en vettig omplanering. Förslaget om att lĂ€gga skolan pĂ„ den befintliga skoltomten kom i somras och vi fick bara en kort presentation av det för nĂ„gra veckor sedan, sĂ€ger Forsberg.

NÀsta steg i processen ligger pÄ Segerstéens bord.

– Jag kommer vĂ€cka frĂ„gan pĂ„ nytt redan pĂ„ nĂ€sta beredning den 20 september och ha material framme nĂ€r det gĂ€ller den lĂ„ngsiktiga, hĂ„llbara planen för förskolor och skolor. Sedan kommer Ă€rendet tillbaka till kommunstyrelsen sĂ„ fĂ„r vi se vad som hĂ€nder dĂ„.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!