Störande och skrämmande kajor i Rimforsa

1000-tals kajor skapar irritation i Rimforsa.

Kajorna flyger fram över hustaken i stora flockar och skapar irritation.

Kajorna flyger fram över hustaken i stora flockar och skapar irritation.

Foto: Morgan Karlsson

Rimforsa2018-07-13 11:00

Under flera år har kajorna varit ett problem på orten, menar flera Rimforsabor som vår tidning talat med. Det är på de stora silobyggnaderna som fåglarna verkar ha sitt näste. Härifrån tar de sig flera flygturer varje dag, då de i stora flockar flyger över hustaken och runt om i samhället.

Tidningen har talat med några av de Rimforsabor som menar att fåglarna utgör ett problem för samhället. De säger att invånare har kontaktat kommunen angående kajorna, men fått svaret att man inget kan göra åt problemet. Under samtalet med ortsborna kommer det stora sjok av kajor flygande och sveper över hustaken.

– De är ju 1000-tals och värst väsen för de om kvällarna vilket gör att det är svårt att somna. Några av dem går till och med till attack. Det råder rena Hitchcock-stämningen då de kommer i stora flockar och skriker och flyger lågt över husen, menar de samlade Rimforsaborna.

– Det känns ju inget vidare då man bjuder hem gäster och sätter sig ute för att äta eller grilla och de kommer som ett stort, svart moln över trädgården. Våra körsbärsträd rensar de på ett ögonblick och där sitter de sedan och smutsar ner.

De boende menar också att fåglarna tidigare ska ha gått till attack mot människor och berättar om en händelse som ska ha inträffat för några år sedan.

– Kajorna hade ungar och då blev de vuxna fåglarna rent av farliga. En morgon kom jag kom till jobbet och hittade blod i hallen. Det visade sig att en lokalvårdare blivit attackerad och hackad i huvudet så att hon fick köras till vårdcentralen. Inget jag vill uppleva igen. Denna tjej är fortfarande skräckslagen för dessa fåglar, berättar ännu en Rimforsabo.

Händelsen ska ha skett i närheten av en förskola och kommunen ska då ha låtit dåvarande kommunjägare skjuta en fågel.

– Den här gången lät kommunen en kommunjägare skjuta en fågel och hängde upp den för att avskräcka andra fåglar. Det gjorde faktiskt nytta, säger en person som undrar varför kommunen inte kan göra något liknande igen.

Kinda kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör Tina Svärdh tror dock inte att avskjutning av fåglar vore en effektiv lösning.

– Visst finns det kommunjägare, dock tror vi inte på att det hjälper. Tvärtom så skulle det kunna samla ännu flera fåglar. Nej, avskjutning tror jag inte på, det är nog istället fodertillgången som gör att de valt att samlas där de gör. Det är semestertider här nu och jag vet inte om kommunen har några direkta lösningar att arbeta vidare med, informerar Tina Svärdh.

Här på silobyggnaden har kajorna sitt näste.
Här på silobyggnaden har kajorna sitt näste.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!