Fullt med kalvar på Nystad gård

Det rör sig synbart i kornas magar. Ungefär 30 kalvar har redan kommit till världen, men fler är på gång på Nystad gård.

Madeleine Karlsson med några av sina 67 kor och katten Findus.

Madeleine Karlsson med några av sina 67 kor och katten Findus.

Foto: Sofia Wiman

Rimforsa2023-12-19 13:18

Den 25 november föddes den första kalven för året på Nystad strax utanför Rimforsa. Fler väntas de närmsta dagarna.

undefined
Madeleine Karlsson och en av de nyfödda kalvarna. Madeleine är inte helt säker på exakt vem som är mamma till denna kalv. "De här korna har kalvat många gånger, oftast sköter de det bra själva", säger hon.

Totalt är det 67 kor som ska kalva. Av dem är 15 stycken "förstföderskor" som får gå för sig själva.

undefined
Annie Gustafsson och Madeleine Karlsson kollar så att allt är under kontroll med korna som precis har eller är på väg att kalva för första gången.

– De rutinerade korna ska klara att kalva själva, men vi går ju alltid extrarundor för att se så att allt är okej. Däremot förstakalvarna – där kan vi behöva hjälpa till, särskilt om det är väldigt stora kalvar, säger Madeleine Karlsson.

undefined
En av de nyfödda kalvarna. "Det är väldigt individuellt hur snabbt de kan resa sig efter födseln", berättar Madeleine Karlsson .

Madeleine och hennes make Peter har haft kor i snart 16 år. Annie Gustafsson har jobbat med dem i snart ett år.

– Innan dess jobbade jag med hästar. De är lite lättare att leda, säger Annie med ett skratt.

– Det är viktigt att den som jobbar med oss kan tänka sig att bli en del av familjen. Vi jobbar väldigt nära varandra, och det blir mycket känslor när kalvar ska födas, säger 36-åriga Madeleine som också är fembarnsmamma.

undefined
Madeleine Karlsson och hennes make Peter Karlsson äger tillsammans Nystad NäraMat i Opphem strax utanför Rimforsa.

Även under kalvningen försöker de hålla jobbtiderna mellan 7 och 16, men kalvning anpassar sig inte alltid efter arbetstid.

undefined
"Man får ju några favoriter bland kalvarna", säger Madeleine Karlsson.

– Jag har ju fått meddela dagis att jag har det här jobbet. Vi vet aldrig om det är lugnt kommande vecka eller inte, säger Annie.

undefined
Annie Gustafsson och Madeleine Karlsson har fullt upp. De närmsta dagarna väntas 15 ytterligare nyfödda kalvar.

Annars får både Madeleine och Annies barn vara med mycket ute i ladugården "vare sig de vill eller inte".

– Min femåriga dotter Alva pratar mycket om kor på dagis. En dag kom hon hem och sa att "nu vet jag allt om att mjölka, nu kan jag hjälpa till". Men jag uppmuntrar faktiskt inte barnen att bli lantbrukare. Det går inte att leva på, säger Madeleine.

undefined
Det är inte lätt att veta vem som är mamma till vilken kalv. "En gång var det en ko som hade tre kalvar som diade samtidigt", berättar Annie Gustafsson.

Kalvarna får gå med mamman hela tiden fram till 1 maj. Sedan delas de upp i mindre grupper och skickas ut på sommarbete, bland annat hemma hos Annie som bor i Gammalkil. När kalvarna är tio månader väger de mellan 320 och 350 kilo.

undefined
Annie Gustafsson har jobbat med Madeleine Karlsson på Nystad NäraMat i snart ett år. "En av tjurarna väger 1200 kg. Honom går det inte att flytta på om han inte vill", berättar hon.

– Våra djur får bara grovfoder, vi ger dem inget tillägg. Så de växer fruktansvärt bra, säger Madeleine.

När djuren är runt 18 månader ska de slaktas. Det sköts inte på gården. Men Madeleine och Peter har en förhoppning om att kunna slakta själva i framtiden.

undefined
Madeleine Karlsson med några av sina 67 kor och katten Findus.

– Det är vår dröm, att kunna ha hela kedjan och att våra djur aldrig ska behöva lämna gården. Det är skillnad på att lasta på ett djur för slakt och att stå och klia det mellan öronen när det är dags. Men vi daltar kanske lite med våra djur, säger Madeleine.

undefined
De nyfödda kalvarna har inga namn, bara nummer.

– Vi har så många bilder på när vi står på knä och sitter på huk med nappflaska och koskit upp till armbågarna. Ibland känns det som att vi har koskit som eyeliner, tillägger Annie med ett skratt.

Korna var nyfikna när det kom nya besökare. "De märker direkt när det kommer någon ny", berättar Madeleine Karlsson.
Korna var nyfikna när det kom nya besökare. "De märker direkt när det kommer någon ny", berättar Madeleine Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!