Akuta behov av lokaler: "Tre-fyra år är en lång tid"

"Vi hade absolut, vid det här laget, behövt vara längre fram i processen". Det säger Rimforsarektorn Charlotta Jonsson om Kindapolitikens nya besked i skolprojektet.

Rektorerna Martina Borg och Charlotta Jonsson, vid Rimforsa skola, vittnar om ett akut behov av skollokaler. "Vi hade behövt vara längre fram i processen", konstaterar de.

Rektorerna Martina Borg och Charlotta Jonsson, vid Rimforsa skola, vittnar om ett akut behov av skollokaler. "Vi hade behövt vara längre fram i processen", konstaterar de.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-07 14:00

Tillsammans med sina kollegor på skolan har hon tidigare slagit larm om en bristfällig arbetsmiljö och lokaler som är för trånga. Efter måndagens beslut menar Kindapolitiken att planen, för en nybyggnation på befintligt skolområde, nu är utstakad. Turerna i det långdragna projektet har, som vi tidigare rapporterat om, varit många.

undefined
Förskolan Junibacken samt den "röda längan" där mellanstadiet i dag har sin undervisning kommer att rivas för att ge plats åt en ny skolbyggnad.

– Som jag har sagt tidigare, det viktigaste för oss är att vi kommer framåt i projektet och att det inte hamnar i stiltje. Det är jätteviktigt att vi får nya lokaler som är anpassade för vår verksamhet. Var de ligger spelar mindre roll för oss, konstaterar Charlotta Jonsson, mellanstadierektor på Rimforsa skola.

Hur skulle du beskriva situationen på skolan i dag?

– Det råder en stor brist på lokaler och den här bristen styr hur vi kan bedriva vår undervisning. Det handlar om grupprum som antingen inte finns eller som är undermåliga. Det handlar om att det är trångt och det handlar om en dålig ljud- och luftkvalité. När politiken väljer att riva delar av skolan säger det ju sig självt att arbetsmiljön inte är fullgod, svarar rektorn och fortsätter:

– Med nya lokaler tror jag definitivt att elevernas resultat skulle förbättras. Lokalerna påverkar förutsättningarna mycket.

Den nya grundskolan i Rimforsa är tänkt att dimensioneras för omkring 420-430 elever och kan, enligt politikens förhoppning, stå klar inom som mest tre-fyra år. I dag består personalstyrkan av cirka 50 medarbetare.

– Tre-fyra år är en lång tid utifrån de behov vi har i dag, konstaterar Jonsson.

undefined
På Rimforsa skola går i dag cirka 340 elever från förskoleklass till årskurs 6. Av prognoserna från förskolan att döma kommer antalet att fortsätta växa de kommande åren.

Hur klarar ni av att vänta så länge?

– Vi är så illa tvungna, och det landar på vår personalgrupp. De är enormt duktiga och helt fantastiska på att genomföra verksamheten så bra som möjligt utifrån de förutsättningar vi har – det vill jag verkligen lyfta fram, svarar Jonsson och fortsätter:

– Situationen som råder påverkar personalens möjligheter att bedriva undervisning.

I dag går cirka 340 elever på skolan vilket är en ökning med tio elever i jämfört med förra läsåret. Martina Borg, rektor på lågstadiet, förklarar att en ännu större ökning är att vänta nästa år.

– I år har vi 40 elever som går i förskoleklass, nästa år börjar uppemot 60 stycken. Givetvis har vi ibland toppar och dalar men nu när förskolan växer, tack vare inflyttning, dröjer det ju inte alltför länge innan de eleverna börjar hos oss, konstaterar Borg.

Karta: Rimforsa Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!