Utreds som mordbrand: "Har ingen naturlig förklaring"

Enligt polisens presstalesperson var det ungefär två hektar skog som eldhärjades utanför Rimforsa under fredagskvällen. Nu utreds händelsen som grov mordbrand.

I fredags eldhärjades ett stort skogsområdet sydost om Rimforsa. Nu utreds händelsen som grov mordbrand.

I fredags eldhärjades ett stort skogsområdet sydost om Rimforsa. Nu utreds händelsen som grov mordbrand.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Rimforsa2021-06-14 14:29

– Enligt brandkåren som var på plats är det en väldigt liten chans att den här typen av skog börjar brinna av sig själv. Man har inte funnit någon naturlig förklaring och därför har vi inlett en förundersökning, fortsätter Dennis Johansson Strömberg.

Branden, som hade uppstått i närheten av Hägerstad utanför Rimforsa, upptäcktes av skogsbrandflyget. Brandmän från Rimforsa och Kisa larmades till platsen vid klockan 18-tiden och strax före klockan 19.00 var branden under kontroll. Efter en släckningsinsats på närmare tre timmar kunde räddningstjänsten lämna platsen. Christian Lind är inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG):

– Vi kunde inte hitta vad som kan ha orsakat branden och därför kan vi inte utesluta någonting, varken åska eller att den kan ha varit anlagd. Insatsen i sig var tuff – det var torrt, elden spred sig fort och det fanns stora brandvärden i området.

undefined
Enligt polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg var det ett område på ungefär 150 gånger 150 meter som drabbades av branden.

Målsägarna är två män i 50-årsåldern, båda hemmahörande i Kinda.

– I anmälan står det inte exakt hur stor skada branden har inneburit rent ekonomiskt men det ska ha brunnit på ett område som var ungefär 150 gånger 150 meter. Att händelsen rubriceras som grov mordbrand handlar i det här fallet om att den skog och mark som har drabbats har ett stort värde, förklarar polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg och fortsätter:

– Det är i allra högsta grad en pågående utredning och vi får se vad den kommer fram till.

Karta: Skälhamra, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!