– Förutom juridiska aspekter finns det även moraliska. Det handlar om att man faktiskt inte kan sälja av ett bostadsområde till 90 procent och sedan göra en radikal förändring. De som letar efter tomt och vill bosätta sig någonstans tittar ju givetvis på hur det specifika området kommer att se ut, berättar Eric Mathson, som tillsammans med sina grannar kommer att lämna in synpunkter under samrådstiden. Han fortsätter sedan:
– Jag tycker inte att man kan sälja majoriteten av tomterna och sedan bestämma att det ska byggas radhus och 24 bostäder på de resterande. Med snabb matematik kan man lätt konstatera att man nästan ökar befolkningen med 100 procent, och då blir det ju ett helt annat område.
Det var under förra veckan som kommunen bjöd in till samrådsmöte vid församlingsgården i Rimforsa. I korta drag syftar det nya detaljplaneförslaget till att, istället för fyra större villatomter, möjliggöra åtta radhus med som mest 24 lägenheter. Ett 30-tal personer närvarade vid samrådsmötet, och frågorna var många. På plats fanns bland andra Rimforsa Mark AB:s Michael Casselbrant.
– Det var en stor uppslutning och det kom fram en hel del synpunkter som kommer att hanteras i den planprocess som pågår. Min känsla är att det finns en stor vilja och förståelse kring att Rimforsa samhälle behöver utvecklas, berättar han.
Hur ser du på den kritik som framförs?– Jag vill inte kommentera vad personer tycker, det är ingen diskussion för media. Genomförandetiden för den gällande detaljplanen har gått ut och vi har gjort en begäran om att få göra förändringar. Det är både en rättighet och skyldighet att som markägare pröva sina tillgångar för att se om de kan användas på något annat sätt för kommunens bästa.
Ile Fastighets AB, som förvaltar konferens- och hotellbyggnaden vid Rimforsa strand, var delaktiga i framtagandet av den ursprungliga planen. Nu kommer de att överklaga den förändring som prövas.
– Det kommer att påverka värdet på vår fastighet, det kommer att påverka våra möljligheter att utveckla den och det kommer att påverka våra hyresgäster negativt, anser fastighetsbolagets Leif Eriksson.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) vill inte kommentera enskilda ställningstaganden, men uppmanar alla att skriftligen komma in med sina synpunkter.
– Detaljplanen är en lagstyrd process som möjliggör för sakägare att komma in med sina synpunkter och påverka samhällsutvecklingen. Det är först då vi kan väga sakägares olika intressen mot varandra.