Rustar upp efter skadegörelsen - "Har gått åt skogen"

Länsstyrelsen Östergötland städar nu upp i kölvattnet av den senaste tidens omfattande skadegörelser vid Trollegater. Prislappen - omkring 60 000 kronor.

Nu ska skadegörelsen vid Trollegater åtgärdas. Här städar Kim Ullbrant, anlitad av länsstyrelsen, upp efter en av incidenterna under den senaste tiden.

Nu ska skadegörelsen vid Trollegater åtgärdas. Här städar Kim Ullbrant, anlitad av länsstyrelsen, upp efter en av incidenterna under den senaste tiden.

Foto: Martina Gradian

Rimforsa2020-11-09 06:00

Klotter, en vandaliserad anslagstavla samt förstörda bänkar och sittplatser. Enligt reservatsförvaltaren Magnus Helander har skadegörelse blivit ett allt vanligare fenomen vid naturreservatet strax väster om Rimforsa. Senast fick räddningstjänsten rycka ut för att släcka en brinnande timmerstock - en brand som riskerade att sprida sig.

– Själva grillkåtan, alltså huset, klarade sig ifrån några skador men för att brandmännen skulle kunna släcka branden var de tvungna att riva sönder grillplatsen inuti, förklarar Helander och fortsätter:

– Under de första åren efter att grillkåtan byggdes var den förskonad från skadegörelser. Sedan började det klottras med kol och därefter har det gått fullständigt åt skogen. De senaste åren har det bara ökat och ökat.

undefined
Kostnaden för Länsstyrelsen Östergötland beräknas till drygt 60 000 kronor. "Det har gått fullständigt åt skogen", konstaterar reservatsförvaltaren Magnus Helander.

Nu ska grillplatsen byggas upp igen, den här gången i rent stål, men även anslagstavlan ska ersättas tillsammans med lite annat "småfix". Notan för länsstyrelsen förväntas landa på någonstans omkring 60 000 kronor.

– En del är slitage men mycket kommer av skadegörelserna, förtydligar Helander.

Kan ni göra något för att förebygga framtida incidenter?

– Nu hoppas vi på att kylan ska göra att det inte längre är så attraktivt att vara där ute på kvällarna. Om det fortsätter till nästa år har vi funderat på om vi behöver hyra in väktare eller om vi kan få polisen att besöka platsen oftare.

Upprustningen kommer att ske någon gång under naturreservatets lågsäsong.

Karta: Trollegater Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!